Esenciální arteriální hypertenze

Dobrý den.Mám dotaz z interní medicíny.Jako jedinou diagnozu zatím mám již několik let arteriální hypertenzi-esenciální.Dle závěru mého lékaře je nutné ji dále léčit dvojkombinací antihypertenziv.Několi let beru a dobře snáším losartan.Do kombinace mi byl přidán hydrochlorothiazid,ale mám na něj patrně alergii,neb po něm mám suchou kůži a svědění.Byl mi změněn na metipamid,po něm mám však zácpu.Chci se zeptat,jaká je alternativa jiného diuretika,nebo stačí čekat,a problém se časem se zácpou sám upraví?Zkusil jsem si u obou přípravků snížit dávku na minimum a problémy ustaly.Nebylo by tedy řešení brát v minimálních dávkách ta diuretika obě-myslím tím 6,25 mg thiazidu a 1,25 mg metipamidu?A ještě mě napadlo,zda by třeba nepomohla změna výrobku?Vím,že ji patrně potřebuji,tak nachci hned měnit skupinu léků,i když vím,že jich je celá řada.Je mi 45 let,nekouřím a nejsem obézní.Nemoc máme v rodě.Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nyní je opravdu velice trendovou záležitostí kombinace antihypertensiv, pokud dlouhodobě užíváte losartan a vyhovuje Vám, držela bych se ho nadále a pokusila se změnit diuretikum k němu přidané do kombinace. je velice těžké odhadnout, který přípravek bude vyhovovat tomu kterému pacientovi.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: