Dlouhodobý kašel bez vysvětlení

Dobrý den, již 2 měsíce mám kašel, začlo to obyčejným kašlem, na který jsem si koupila Hedelix, následně Bromhexin - obojí sirup/kapky. Pak to začlo být hodně zlé tak jsem šla k Dr., ta mi nasadila Erdomed na kašel, protože jsem neměla teplotu ani žádné jiné bolesti, jen kašel, kašel byl od té doby dávivý, hnusný, vykašlávala jsem i nějaký hlen. Bohužel Erdomed nepomohl, takže jsem byla poslána na RTG plic a srdce, kde zjistili že je vše OK, dostala jsem Fromilid, ten mi také nepomohl. Kašel byl pořád stejný, dávivý, v noci nejhorší, nemohla jsem spát, přes den pokaždé co jsem se zhluboka nadechla musela jsem kašlat a nešlo to zastavit, bylo mi až na zvracení. Poté jsem tedy dostala doporučení na ORL, neměla jsem prášky žádné, pila vincentku ale kašel byl pořád stejný. Na ORL mi pan doktor řekl, že mam dutiny v pořádku, ale napsal mi na vyčištění nosu Tafen a stoptussin na vykašlávání.. Šla jsem tedy na vyšetření komplet krve, v krvi nic nenašli.. Kašel přetrvával dál.. Za týden a půl cca jsem s tím, že nikdo neví, co mi je a z čeho by kašel mohl být (astma mi vyloučili, jsem zdravá, srdce mam ok, vše v pořádku..) mě poslali na výtěry nosu a krku a abych jim vykašlala nějaký hlen, protože jsem po tom Stoptussinu začla vykašlávat opravdu hodně.. Z výtěrů mi zjistili, že mám nějaký streptokok, jak se opravdu jmenoval, to nevím, protože normální streptokok asi kašel nezpůsobuje.. Dostala jsem tedy další atb - Amoksiklav, beru ho teď týden a kašel stále neustupuje. Prosím, můžete mi poradit, může to být alergie? Nebo co by to popř. mohlo způsobovat? Trvá to už opravdu 2 měsíce a omezuje mě to v hodně věcech.. Nejhorší je, když se více zadýchám, zkoušela sem jít cvičit, ale jak se více zadýchám, tak to na mě přijde, a furt mam v krku a plících hleny které chtějí jít ven a furt chrchlám. Po ránu je kašel nejhorší, až mě dusí, přes den už se to celkem dá, ale stejně si myslím že po takovéhle proceduře už bych mohla vědět, co mi opravdu je. Děkuji a přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Vážím si nesmírně Vaší důvěry, ale bylo by velmi nezodpovědné chtít se pokušet "trumfnout" lékaře několika odborností, kteří s Vámi již po nějaký čas pracují. Lidské stonání bohužel velmi často vyžaduje hodně trpělivosti z obou stran- tedy od pacienta i vyšetřujícího..Snaha co nejrychleji stav "zaškatulkovat" nebývá nejmoudřejší, i když je pro nemocného relativním zdrojem bezpečí, že už se "ví" příčina..Vaše obtíže nejsou vzácné, i jistá provleklost patří k frekventnějšímu průběhu. Moc prosím, nepokoušejte se měnit lékaře, hledat "moudra" u terapeutů nových- tím, že Váš příběh znají povrchně, jsou oproti Vašim ošetřujícím ve výrazné nevýhodě, není pravděpodobné, že by jejich názory pro Vás byly nějak objevné..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: