Dlouhodobý kašel-7letý syn

Píši protože se chci poradit. Syn téměř 7letý, v září nastouil do školy neustále kašle,stěžuje si že ho uvnitř v krku něco pořád dráždí. Bydlíme v panelovém domě,nemáme přetopeno, nemáme zvířata. Kašel trvá od začátku dubna. Kašel je dráždivý,suchý, v červnu měl dokonce záchvaty kašle (po ránu, nebo v noci). Od nástupu do školky začal být častěji nemocný (neustálá rýma, kašel, angíny). Od konce dubna do ted jsme byli se synem několikrát u lékaře- nejdříve mu dávali na utišení kašle STOPTUSIN,pak DITUSTAT, později PLEUMOLYSIN...a jiné kapky a sirupy, nakonec skončil na sirupu AERIUS. Dostal i širokospektrální ATB.,které bral 14dní (úleva byla jen 5dní,pak se kašel vrátil). Dělali mu výter z krku,nosu, odběr krve. V krvy měl 3zvýšené hodnoty, což dle našeho DR vypadalo na astma nebo alergii. Poslal nás na alergologii, kde nic nezjistili,ani kožnimi testy,ani odberem krve ani spyrometrii. V srpnu jsem byli na celý měsíc u babičky na Slovensku kde po 2dnech kašel úplně ustoupil. Vrátili jsme se domů a po 4dnech zase začal pokašlávat. Chtěla bych se poradit co by jste doporučili. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Paní Zuzano!
Chápu Vaše obavy o zdraví Vašeho syna. Tak jak problém líčíte by se skutečně mohlo jednat o nějakou přecitlivělost či hyperaktivitu dýchacích cest. Může být alergického či infekčního původu. Tak jak tak jde o nedostatečnou či nesprávnou odpověď imunitního systému. Bohužel nepíšete jaké hodnoty měl v krvi zvýšené - bylo by více se čeho chytit. Kožní testace ani spirometrie nic neodhalila. Nemusí být vždy hned vše při prvním vyšetření zjevné. Když na to půjdeme vylučovací metodou, tak píšete, že u babičky byl rychle bez potíží. Byla zde tedy radikální změna prostředí co do alergenů i co do infekčních agens a stresové zátěže. dalo by se to hodnotit jako léčebný pobyt. A zcela jistě i změna jídelníčku. To vše má na tyto potíže vliv. Alergeny, infekce i stres jsou pravděpodobné spouštěcí faktory jeho dechových potíží při pobytu v kolektivu školky či školy i doma. Když postupně dojde k vyčerpání jeho schopností se na tuto stresovou zátěž adaptovat, zákonitě se objeví zdravotní potíže. Co teď s tím? Pokud by to šlo, tak bych v prvé řadě doporučil cestou Vašeho dětského lékaře zažádat o léčebný pobyt v lázních či léčebně zaměřené na dechové potíže. Na zlepšení reakcí imunitního systému bych doporučil cca 3-měsíční kúru kvalitních betaglukanů a probiotik. Můžete doplnit i konzultaci na ORL stran možného chronického zánětu mandlí. Schopnost adaptace a zvládání stresu byste mohli vylepšit podáváním karnosinu. Nejlépe by bylo stav podrobně rozebrat, event. doplnit další vyšetření, což není v možnostech této poradny. Doporučuji Vám k podrobnějšímu rozboru přímý kontakt přes mé webové stránky. Čím dříve to začneme řešit, tím efektivněji mu můžeme pomoci. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: