Dlouhodobý problém se zvětšenou uzlinou na krku a bolesti jinde na těle

Dobrý den, můj dotaz bude asi poněkud delší, ale jsem už docela zoufalá, pokusím se to popsat vše. Problémy začaly v polovině září, kdy jsem si v pravém podpaždí nahmatala bulku (bolestivou). Šla jsem na gynekologii, kde mi to vyšetřili a řekli mi, že to nic není, že to zmizí. A zmizelo. Nicméně po zhruba měsíci se to objevilo znovu a začala jsem mít bolesti i v tříslech a v druhém podpaždí, navíc mám zvětšenou uzlinu pod levým kývačem na krku (nebolestivou) asi 15 mm. Byla jsem u praktického lékaře. Měla jsem i zvýšenou teplotu, tak vyjádřil podezření na mononukleózu a jiné infekční nemoci. Odeslal mě na ORL s krční uzlinou, kde mi bylo řečeno, že musím na hematologické vyšetření pro vyloučení lymfomu. Taktéž mě poslal na infekční. Výsledky z testů krve nic neprokázaly, ani mononukleózu ani jiné infekce. Hematolog mě prohlédl a říkal, že uzlina není zhoubná a na lymfom to nevypadá. Dělal mi nějaké testy. Ty které už měly výsledek byly ok, některé ještě nejsou zcela hotovy a musím čekat. Není mi ale jasné, na co dalšího mě tam testoval. Dělali mi test i na HIV, byl negativní. Teploty už nemám, měřím se každý den, ale uzlina na krku nemizí, občas se sice zmenší nebo zcela ztratí, ale pak je tam zas. Navíc stále cítím tlak v podpaždí, na tříslech. Občas i na vnitřní straně stehen a v oblasti lýtek a v podkoleních jamkách. Malé uzlinky mi byly nalezeny i v podpaždí, ale prý to není nic patologického. Nikdo není schopen mi říct, o jaké onemocnění se jedná. Zatím všechny testy byly negativní. Dělali mi ultrazvuk krku, podpaždí, břicha a rentgen plic kvůli hrudním uzlinám a vše bylo ok. Já se ale stále necítím dobře. Jsem často unavená, bolívá mě hlava, k tomu ta uzlina na krku a bolesti jinde na těle. Co se s tím dá dělat? Přes svátky jsem hodně odpočívala a jen ležela doma, což mi přišlo, že pomohlo (ztratila se zvýšená teplota, kterou jsem si předtím naměřila téměř denně po několik týdnů), ale jakmile jsem se vrátila do školy a k povinnostem, tak je to zas při starém - i když teplotu zatím nemám. Opravdu už si nevím rady. Na infekčním i na hematologii mi řekli, že to může být i v rámci vývoje (je mi 23 let) nebo že jsem tu mononukleózu mohla mít a přechodit ji a proto se v testech nemusela prokázat. Nevím ale, co mám dělat, aby mi bylo lépe :(. Nedovedu už myslet na nic jiného a mám strach, aby to nebylo nic vážného. Mám na půl roku odjet do zahraničí a nechci, aby se mi tam něco stalo. Prosím, poraďte. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučuji ještě imunologické vyšetření.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: