Dlouhotrvající kašel v těhotenství

Dobrý den, mám již třetí měsíc kašel. Nyní jsem v 31.tt. Asi první 3 týdny jsem kašlala dost intenzivně, hrdelní kašel, pobolívalo mě to při kašli mezi prsy, v krku ne. Rozkašlala jsem se (přecházelo to až v záchvaty kašle) při zvýšené fyzické námaze (i ostřejší chůze), při déletrvajícím mluvení. Nyní je to spíš už jen při mluvení, dráždivé jídlo (drobečky atd.) Kašel už nebolí, ale pořád je hrdelní - z tohoto hlediska žádné zlepšení. Posledních 6. týdnů jsem na neschopence (moje práce je hlavně mluvení:-) Dítě se tím kašlem posunulo níž, než by mělo být. Podle mé praktické lékařky mám výsledky krve dobré, moč taky, podle výsledků výtěrů z krku tam mám slabý zánět, který byl při opakovaném odběru ještě slabší. Zkoušela jsem vincentku, jitrocelový sirup, nyní užívám Stodal sirup. Nyní mi doktorka brala krev na zjištění plicních chlamydií ale s tím, že i kdyby mi byly zjištěny, tak s tím kvůli těhotenství nic nenaděláme. Podle gynekologa by se mohlo jednat o nějakou alergii, ale podle praktické lékařky se alergie (diferenciál v normě?) neprokázaly, ani dříve jsem na nic alergická nebyla. Byla jsem i na vyšetření na plicním, ale tam si mě vesměs jen poslechni, že na rentgen mě poslat nemůžou a podle nich taky vše OK. Byla bych Vám vděčná za radu, či tip, o jakou nemoc by se mohlo jednat, už mi to opravdu nepřijde normální. Děkuji a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino, příčin kašle může být spousta, na většinu z nich jste už asi byla vyšetřena. Další docela běžnou příčinou bývá reflux ze žaludku do jícnu a záchvat kašle. Pokud vás (v těhotenství to může být docela časté) pálí žáha, mohla by být příčina tady. I pokud by to byla infekce, pokud vás neohrožuje na životě, je vhodnější preferovat miminko a nebrat žádné léky, které by mu mohly ublížit. Zkuste udržovat v prostředí vlhký vzduch, bude se vám lépe dýchat. Držím palce.

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mléčný a trvalý chrup
Články: Mléčný a trvalý chrup
Lidé mají zuby dětské...
Otravy metylalkoholem mohou být jen špičkou ledovce
Články: Otravy metylalkoholem mohou být jen špičkou ledovce
MUDr. Petr Popov, předseda...
Hormonální antikoncepce: vedlejší účinky, o kterých se nemluví…
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Otrava marihuanou
Články: Otrava marihuanou
Marihuana je sušená nať z...
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: