Dornova metoda

Dobrý den, mám skoliozu již od svých 3 let, cvičila jsem od 6 do 12 let, pak v pubertě jsem necvičila. Kvůli bolestem při vykonávání domácích prací jsem opět začala chodi na rehabilitace, dostala jsem tam i 1 cvik tzv. kočičku, mám páteř v bederní oblasti zablokovanou a směrem dozadu se neprohnu, tento cvik jsem cvičila i přesto, že jsem cítila mírnou bolest, myslela jsem, že to k tomu patří, po 3 letech cvičení tohoto cviku jsem zjistila, že se mi páteř v dříve rovné oblasti vychýlila do leva. Nyní už tento cvik necvičím a situace se zatím snad stabilizovala. Bolesti zatím nemám, přesto bych byla ráda kdyby se páteř vrátila do původní polohy, kdy byla v tomto místě v rovině. Může mi s tímto pomoci Dornova metoda? Nemůže se stát, že by mi při tom skřípli nějaký nerv?? Je mi 25 let a jsem hypermobilní, svalstvo mám zkrácené, i když díky cvičení jsou už některé protažené, ostatní cviky cvičím denně. Děkuji za mockrát za odpověď a Váš čas. Andrea

Odpověď odborníka:

I cvičení je třeba s rozvahou a cíleně i s určitým časovým limitem. Cvičením se skoliosa nevyléčí, zlepší se ale funkční stav a brání se jejímu zhoršení. Určitě není dobré cvičit do hypermobility. Pacient potřebuje, aby pateř byla pevná, nosná a bez bolesti. Proto je dobré, alespoň 2 x ročně ve vašem případě projít krátkodobou cvičební instruktáži na rehabilitaci, kde stav je posouzen a doporučeno případně i nové cvičení podle vyšetření s nácvikem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x