Skolióza a dornova metoda

Dobrý den, je mi 19 let a trpím skoliózou. Také mám pravé rameno posunuté výš nahoru a dopředu. Mám občasné bolesti mezi levou lopatkou až ke krku. Četl jsem, že na tohle všechno pomáhá Dornova metoda, je to pravda ? A dá se v mém věku skolióza ještě léčit ? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Všechno záleží na stavu pateře a stupni skoliozy při vyšetření a stanovení úhlu dle Cobba. K léčbě skolioz bylo užito nespočet metod z nichž jedna je i Dornova metoda. O užitečnosti aplikace se nepochybuje, ale patří právě do onoho počtu ze kterého ortoped a rehabilitační lékař spolu s fyzioterapeutem vybere. Doporučuji tedy obrátit se na svého ortopesa a rehabilitaci k dalšímu postupu léčby skoliopzy, především stanovení stupně a typu skolozy a tím stanovení léčby. Podotýkám, že do 10 st dle Cobba považuájeme pateř jen za vadné držení těla nikoliv skoliozu. V popředí je vždy pohybová aktivita pacienta.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: