Dorůstání nosních/krčních mandlí

Dobrý den, dcera, 4 roky má opakovaně zvětšené mandle. V 10/2011 odstraněna nosohltanová mandle, v 10/2012 tosillotomiam I.utr. Důvod byl vždy chrápání v noci, apn.pauzy apod, angína příp. bolesti v krku nikdy neproběhly. Nyní od listopadu opět chrápe, k tomu navíc nově zadní rýma, huhňání, zahlenění, dýchání ústy přes den - na orl opět zjištěny obrovské krční mandle, s čepy. Předepsaná léčba Aerius (jako vždy v minulosti), Nasofan. Po měsíci této léčby bez efektu jsem navštívila dětskou Dr.-provedla výtěr - zjištěn streptokok, nasazen Sumamed 200mg. - prý bude zřejmě nutné mandle pro jejich vzhled a obří rozměry odstranit zcela. Dcera jinak není téměř nemocná, toto jsou její první atb.na krční infekci a druhé celkově. Zde v poradně na podobné téma je doporučováno mimo orl vyšetření také imunologické a alergologické vyšetření, příp.krevní obraz, zánětlivé markery apod. Nikdo mi toto nenabídl (orl, pediatr). Kdo tato doplňující vyšetření doporučí? Ráda bych mandle zachovala. Lékaři však nemají rádi přechytralé matky s informacemi z internetu, jak mám pokračovat a docílit dalších vyšetření vedoucích k odstranění příčiny problému u jinak zcela zdravého dítěte? Velice děkuji za odpověď, Petra

Odpověď odborníka:

Vážená paní Petro, krční mandle v lepším případě fungují jako bezpečnostní filtr proti infekcím dýchacích cest, v horším případě naopak jako rezervoár mikrobů, které mohou způsobit ještě závažnější infekce. Občasná léčba anginy či jiných zánětů v oblasti nosohltanu pomocí antibiotik by neměla způsobit vážné nežádoucí reakce; pokud však ani časté užívání antibiotik nestačí k omezení četnosti a rozsahu zánětů, je na místě zvážit odstranění krčních mandlí. Lékař by měl vždy posoudit, zda odstranění mandlí přestavuje buď větší, nebo menší riziko, než jejich ponechání. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším pediatrem nebo ORL specialistou na doplnění Vámi zmíněných laboratorních vyšetření a podle výsledků se dohodnout na odůvodněném postupu. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: