Trhání nosních mandlí a zmenšení krčních mandlí u dítěte

Dobrý den, mám 3 a půl letého syna. V noci hodně chrápe a při mluvení huhňá. Byla jsem s ním na ORL, kde doporučili odstranit nosní mandle. Byli jsme se objednat v Krči. Zákrok si připlatíme a odstraní nosní mandle tzv. Shaverem. To je všechno asi v pořádku a doporučíte to. Jenže nám řekli, že má syn i větší krční mandle. V Krči tedy doporučí je "napíchnout" neodstraňovat. Mandle by se měli zmenšit a bude větší pravděpodobnost, že nebude chrápat. Nyní ale váhám. Musím zaklepat, že syn vůbec nemarodí a tak se bojím mu do krčních mandlí zasahovat. Všude se říká, že jsou krční mandle tzv. sítem pro infekce a mám strach, že když mu do nich zasáhneme, že začne marodit víc. Doktor na ORL říkal, že to není pravda, že krční mandle sítem pro infekce nejsou, že je to dáno geneticky, když má jít nemoc na průdušky, tak je jedno jestli jsou tam mandle nebo ne. Jaký je váš názor? Kdyby bylo vaše dítě ve stejné situaci, co byste dělala? Podnikla "napíchnutí" krčních mandlí? Nebo jen odstranit ty nosní? Obvodní doktorka říkala, že když se odstraní nosní a dítě pořád chrápe, stačí chodit na rehabilitace aby se dítě naučilo správně dýchat. Nevím, chci pro syna to nejlepší. Je pravda, že krční mandle už mu nerostou? Jsou jen teď velké na jeho malou hlavičku? Apnoe při chrápání nemá, ale vím, že při chrápání se špatně prokrvuje mozek :(. Poradíte mi prosím? Máme podstoupit napíchnutí krčních mandlí? Ovlivní to jeho imunitu? Nebo raději do krčních mandlí nezasahovat. Mockrát děkuji za radu a případné vysvětlení.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,Ivano, hodně záleží na velikosti krčních mandlí.Pokud se prakticky setkávají ve střední čáře,působí problémy. Je důležité si uvědomit,že lékaři z Krče Vám nenabízejí odstranění krčních mandlí,ale jejich zmenšení,což by mohlo vyřešit problémy s chrápáním a imunitu to neovlivní - podstatná část tonsilární tkáně,většinou po úroveň patrových oblouků ,zůstane na svém místě. Tím napíchnutím myslí zmenšení mandlí také Shaverem,což je drobný nástroj,který se vsune do mandlí,kde tkáň rozdrtí a odsaje. Jde o velmi šetrný zákrok. Takže ano,v případě velkých krčních mandlí a chrápání bych zmenšení krčních mandlí doporučila. Mějte se moc hezky a přeji Vám,aby se syn brzy po výkonu zotavil.

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
syn ma potíže z chrápanim | Od: Petra | 18.2.2015 12:59
Dobrý den chtela bych se zeptat syn byl před
rokem na vyndaní nosních mandlí všecko bylo v
pořádku a tet po roce začína mít stejne příznaky
jako chápani časte rými dýcha pusou a hodne
huhná tak jsem se chtěla zeptat jestli mu mohla
dorust zase mandle a je potřeba znova navštívit
doktora orl děkuji předem za odpověd s pozdravem
Petra.
reagovat
re:syn ma potíže z chrápanim | Od: Marcela | 21.4.2015 09:01
Nasí male budou ted nosni mandli vyndavat potreti, takze ta dorusta :-(
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: