Dotaz

Dobry den, je mi 24 let a studuji vysokou skolu. Uz delsi dobu pocituji kazdodenni pocit zavrate nebo spis takove nestability v prostoru, kdy se bojim, ze upadnu nebo omdlim... Musim dodat, ze se mi to zatim nastesti jeste nikdy nestalo, ale velice me to omezuje, mam strach. Take musim podotknout, ze se lecim na latentni tetanii (byla mi potvrzena na EMG, mivam zaskuby ve svalech, brneni, trnuti apod.) a mam potize s krcni patezi (na RTG vsak krome afyziologicke kyfosy nebylo nic zjisteno), presto me boliva za krkem, trapezy ztuhle jak beton a casto me boli take hlava (travim hodne casu bohuzel u pocitace). Pani neurolozka mi podle toho diagnostikovala cervikokranialni syndrom. Mam ale strach, aby se nejednalo o nejaky nador ci podobne zavazne onemocneni. Z vysetreni jsem absolvovala EEG 2krat (zjistena nespecificka abnormita, jinak by tam nemelo byt nic zavazneho), na magnetickou rezonanci nebo CT jsem nikdy odeslana nebyla. I presto, ze si stezuji na kazdodenni slabost v koncetinach, ty pocity toceni hlavy, obcas silne tlaky do hlavy (projede mi hlavou nejaka vlna a na sekundu se mi jakoby zatmi pred ocima) ci do usi, take se mi posledni dobou dost mlzi oci. Je to velice neprijemne, bojim se kamkoliv chodit, abych nekde neomdlela nebo neco... Vsechny tyto me priznaky pani doktorka pricita te latentni tetanii ci prave krcni pateri, ale krcni pater me boliva jiz leta a takoveto celkove priznaky jsem nemivala az v takove mire. Na zaver jeste dodam, ze jsem dost uzkostny clovek (drive jsem trpivala na panicke ataky), ale v posledni dobe zachvaty nemivam, spise neustalou "mirnou" uzkost, obavy apod. Casto mi take busi srdce, porad se necim nervuji a premyslim nad svym stavem, coz mi moc nepomaha. Laboratorne (krev) jsem v norme. K doktorum uz nechci chodit, pripadam si jak "hypochondr". Nevim uz proto, zda nejde skutecne "jen" o stav psychiky?? Nebo kombinace patere a psychiky? Nebo si myslite, ze by se mohlo jednat o neco vaznejsiho? Pri posledni nedavne navsteve na neurologii mi bylo sdeleno, ze jsem neloziskova, ze to nevypada na nic centralniho a ze jsem vegetativne labilni a nemam se stresovat. Omlouvam se za rozsahly dotaz, ale jsem uz vazne nestastna, nevim si rady :( Dekuji moc za odpoved!

Odpověď odborníka:

Vy vpodstatě sama uvádíte diagnosu. vaše obtíže mohou souviset jak s krční páteří, tak s tetanií, tak s panickými atakami. Možná bych se nejpíše přikláněla k té poslední možnosti a urřitě vám doporučuji navštívit psychiatra, protože bez léčby se mohou tyto obtíže stupňovat. Poraďte se se svým neurologem, zda by na vaši páteř bylo vhodné cvičení dle Pilatese.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: