Dotaz

  • Dotaz od: Dagmar Bejdáková
  • Publikováno: 20.3.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den, CHtěla bych vědět jestli bych mohla chytnout chřipku nebo nachlazení ve výtahu, podotýkám že ten člověk je nachlazený již 4 den a jen kašlal a to ještě dost málo a já k němu byla celou dobu zády. Jak dlouho je člověk nakažliví od vypuknutí prvních příznaků. Děkuji za odpovědˇ

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Virová onemocnění mají poměrně vysokou nakažlivost v období, kdy nemocný člověk vylučuje infekční sekret-tedy kýchá, kašle..Přenos se uskutečňuje infekčním aerosolem.Bohužel není možné "stoprocentně" říci, zda jste se mohla nakazit, ani nelze případnou nákazu vázat na Vámi uvedenou konkrétní situaci setkání ve výtahu/mohla jste se nakazit i od jiné osoby, např.v obchodě, dopravním prostředku../Doba nakažlivosti se u různých "nemocí z nachlazení" trochu odlišuje, je vázána na období maximální sekrece hlenu v dýchacích cestách, závisí také na aktuálních imunitních schopnostech nemocného..Jak sama vidíte, jen málo skutečností týkajících se přenosu onemocnění dýchacích cest je předpověditelných..Většina těchto onemocnění u jinak zdravých osob má dobrou předpověď plné úzdravy během několika týdnů...

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: