Dotaz na hpv

Dobry den,mam dotaz na moji dceru(19 roku).Jestliže v průběhu vztahu s jejim prvním sexuálním partnerem, který před ni taky žádnou sex. partnerku neměl(a to vi na 100%), u ni nastaly změny na děložním čípku způsobené papiloma virem.Dočetli jsme se,že panicové a panny jsou, co se nákazy HPV týče, "čistí",že přenos HPV jinou cestou je možny,ale vzacny.Tak proto to nechapem,kde k němu mohla přijit.Přitom v 15-letech jsme ji nechali naočkovat proti těmto virum.Proto se ptam,proč na některe dotazy typu "mohu se nakazit,když jsem jeho prvni a on je muj prvni"někteři lekeři odpovidaji že se nejde nakazit,když zrovna ma dcera se timto virem nakazila.Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, očkování chrání jen před některými typy HPV. Pokud se u dcery objevily změny na čípku způsobené přítomností HPV viru, musela se s HPV virem setkat. Přenos se musel uskutečnit při pohlavním styku nebo ještě dříve před prvním pohlavním stykem např. vzájemným dotykem pohlavních orgánů, přenos je možný kontaminovanými prsty, použitým ručníkem či spodním prádlem atd.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: