Dotaz na mr

  • Dotaz od: Květoslava
  • Publikováno: 23.3.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den, v březnu jsem byla vyšetřena na MR.Moc prosím o srozumitelné vysvětlení. Výsledek zní: Ploténky difuzně sníženy, s nižším signálem v T2W, C2/3-C5/6 s obvodovou protruzí, zejména ploténka C4/5 dorsálně do 3 mm, sekundárně zužující pát.kanál ventrodorsálně na 10 mm.V těchto segmentech marginální zobákovité spondolofyty prominující preforaminálně až foraminálně, v segmentech C3/4 a C4/5 s vyznačenou oboustrannou foraminostenozou.V zachycené části prox.Th páteře diskrétní protruze disků do 1-2 mm. Moc děkuji za vysvětlení a taky prosím o napsání co může tato diagnoza způsobovat za zdravotní problémy a jak se dají řešit.Děkuji a pěkný den. K

Odpověď odborníka:

Mírné protlačování meziobratlových plotének v oblasti popisované krční pateře. Mezi 3. a 4. obratlem do 3 mm, zužující pateřní kanál. Výrůstky. tlačící se k otvorům pro výstup mišních kořenů. Na hrudní pateři jen malé protlačení, viz popis. Tato protlačování plotének nejsou velká, ale na krční pateři i malé výstupy mohou způsobit větší potíže než na pateři bederní. Tlak výrůstků na otvory pro výstup nervů může vést k bolestem podle kořene na který působí. Je nutné řádné ortopedicjké a neurologické vyšetření. Léčba je vždy na počátku konservativní, medikace, rehabilitaxce. Teprve při její neúspěšnosti a dle nálezu, zde není velký, se zvažuje případná operace.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: