Dotaz ohledne nasledne terapie pro natazeny krizovy vaz

Dobry den. Na zacatku dubna jsem utrpel uraz kolene (pri cyklistice se mi zablokovala noha behem padu v naslapu. Koleno se mi pri padu prekroutilo (zevni rotace berce) a od te doby mam problemy s funkci kolene. Znacne kulham, jizda na kole lze nicmene neni mozne zabrat silou a po ujeti cca 20 km po rovine me koleno boli nekolik dni vyrazne vice nez obvykle. Take uplne narovnani kolene neni mozne, doprovazi ho prudka bolest. Puvodni plan po prvnim vysetreni hned po urazu u lekare ortopeda (probehlo vysetreni RTG), ze koleno by se melo rozhybat jizdou na kole, plavanim kraula a fyzioterapii. K rehabilitaci jsem pristupoval zodpovedne, nicmene neprinesla behem tri mesicu znatelne zlepseni stavu. Pred mesicem, kdyz uz bylo videt, ze fyzioterapie neprinasi ocekavane vysledky jsem sel na vysetreni MR. Vysledky vysetreni magnetickou resonanci byly: Postaveni v kloubu je dobre, znamky mensiho mnozstvi vypotku, chrupavky i subvchondr. skelet bez zretelnych zmen, menisky prehledne,horizont. prouzek v prednim rohu zevniho menisku odpovida rupture,ost. casti obou meniskkl jen s vekem primerenymi degener.zmenami,distense LCA, bez znamek jeho preruseni,ost. vazy bez zretel. zmen,patella lehce dysplasticka, Z.: ruptura predniho rohu zevniho menisku,distense LCA. Na zaklade MR vysetreni a hlavne take diky faktu, ze se stav kolene nelepsi jsem se rozhodl pro operaci artroskopii kolene, ktera probehla pred tremi dny. Behem artroskopicke operace nebyl potvrzen MR nalez na menisku a tak doslo behem operace pouze k rovnani predniho krizoveho vazu a meniskus se chirurgicky neupravoval. Muj soucasny plan a prani je obnovit fyzioterapii, jizdu na kole a plavani kraula jakmile to bude po operaci mozne a timto zpusobem co nejvice zlepsit stav kolene. Idealne bych se rad vratil k cyklistice a bezkovani, coz byly pred urazem moje nejvetsi konicky, kterym jsem se intenzivne venoval. Moje obava a s ni souvisejici dotaz je: Atroskopicka operace (coz by mela byt nejvice spolehliva diagnosticka metoda jak jsem se jako laik docetl na internetu ) objevila v podstate jediny problem v kolene natazeny predni krizovy vaz. To je na jednu stranu pro me dobra zprava, protoze poskozeni mohlo byt jiste vice zavaznejsi, na druhou stranu vedomi faktu, ze 3-mesicni predchozi rehabilitace neprinesla vyrazne zlepseni stavu kolene ve me vyvolava nejistotu, jestli jeste neni v kolene jiny zavazny problem, ktery nebyl zatim diagnostikovan a ktery by mohl mit zasadni negativni vliv na budouci tempo zlepsovani stavu kolene. Mohl bych se zeptat, jestli myslite, ze z hlediska diagnostikovani problemu bylo udelano dost a nyni proste musim zacit s intenzivni FT pod dohledem experta a postupne behem casu se uvidi, jestli FT prinasi nejake vysledky, nebo je jeste nejaka jina cesta jak overit, ze jediny problem v koleni je natazeny predni krizovy vaz a fyzioterapie je pro tuto chvili spravny postup? Ja jsem naprosty laik (a proto se predem omlouvam, pokud je muj dotaz nejak nespravny), nicmene mi bylo receno, ze rekonvalescence natazeneho predniho krizoveho vazu by mela za tri mesice zaznamenat znatelny pokrok a to se v mem pripade nestalo a to je duvod, proc se ptam, jestli existuje nejake overeni diagnozy, nebo jak bych mel dale nejlepe postupovat. Predem dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Současné možnosti diagnostiky, t.j. MR, jak vidno také není neomylné, ale především artroskopické vyšetření by mělo plně odhalit pathologicko anatomické změny v koleni. Je nepochybné, že při úrazu, který byl zřejmě závažnější ,došlo k přetažení vazu, ale zřejmě i bočních vazů, a také ke zhmoždění kloubní chrupavky s následným omezením hybnosti, zánětlivými projevy a omezením hybnosti. Dop. tedy řízenou rehabilitaci a fyzikální léčbu, cvičení v bazénu a opakované kontroly na ortopedii. Zda ještě doznivají změny na chrupavce, to by vám měl říci ortoped, artroskopista,který nitro kolena a měkké tkáně kolena viděl, v tom případě by byla na místě i aplikace chondroprotektiv, léků, které chrání a zlepšují látkovou výměnu kloubní chrupavky. Jinak by se funkce kolena měla plně vrátit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: