Downův syndrom, hladina afp v těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala na riziko Downova syndromu při zvýšené hladině AFP v těhotenství s dvojčaty. Jsem v 17tém týdnu těhotenství s dvojvaječnými dvojčaty a bylo mi u gynekologa oznámeno, že hladinu AFP mám vyšší, takže u jednoho plodu by to představovalo riziko Downova syndromu, u dvojčat je prý dvojnásobná hodnota fyziologická a riziko nepředstavuje, je to pravda? Vysvětlení mi bylo podáno poněkud rozpačitě, takže mě neuklidnilo. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Soňo. Zvýšená hladina AFP se u dvojčat skutečně vyskytuje zcela běžně - dvě děti = dvojnásobná hodnota. V případě pochybností je možné vyšetřit choriové klky nebo provést amniocentéze, ovšem obě metody mají svá rizika. Doporučil bych se na vše vyptat při další kontrole u gynekologa.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: