Mrkev a dusičnany

Dobrý den. prosím, chtěla jsem se zeptat, zda odšťavnění mrkve či jiné zeleniny ji zbaví - alespoň v převážně části - dusičnanů a chemických látek. Četla jsem, že jsou prý vázány výhradně na pevnou služku zeleniny a že se tedy při odšťavnění do šťávy nedostanou. Také bych ráda věděla, zda důkladné omytí jablek je zbaví pesticidů a nebo už jsou prosáklé i do plodu. Předem děku za odpověď a přeji vše dobré. S úctou Iva

Odpověď odborníka:

Vážená paní Ivo, určitou část dusičnanů lze odstranit z potravin rostlinného původu jejich povařením. Pokud jde o pesticidy, některé z nich pronikají hluboko pod slupku ovoce či zeleniny, a ani jejím oloupáním se nedají odstranit. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze 2, IV. Interní klinika, Ambulance nutriční podpory

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: