Ovoce a zeleniny a dusičnany a pesticidy

Dobrý den. Dovolte mi, prosím, následující otázku. Mám velmi nemocná játra a byla mi doporučena šťáva z mrkve a konzumace jablek. Zajímalo by mne však, zda odšťavnění mrkve ji zbaví také dusičnanů a chemie (bylo mi řečeno, že jsou vázány především na vlákninu mrkve ) a také, zda důkladné omytí jablek je zbaví pesticidů a nebo už jsou jimi jablka prostě prosycena a nedá se s tím nic dělat. V zhledem k trvalému bydlišti nemám, bohužel, přístup k bioovoci ani zelenině. Děkuji za odpověď. S útou L :-)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jestli jsou dusičnany navázány pouze na vlákninu nevím, ale myslím si, že dusičnany budou obsaženy i v mrkvové šťávě. Abyste měl stravu pestřejší můžete mrkev s mrkvovou šťávou střídat. Nejen zelenina, ale i voda, konzervované potraviny, maso, ryby, uzeniny a tvrdé sýry jsou zdrojem dusičnanů. Jejich množství je ale regulováno. Pro zaručené odstranění reziduí pesticidů je lepší jablka oloupat. Pro doplnění vlákniny v jídelníčku lze použít například i psyllium nebo rozpustnou vlákninu, kterou můžete zakoupit v lékárně.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství
Pracoviště: Nutriční poradna Obezitologická ambulance MUDr. Robina Urbánka, Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: