Echo srdce

Dobrý den. Mohu poprosit o překlad lék. zprávy z echa srdce?? Srdeční oddíly norm. vel., norm. systolicko diastolická funkce LK, EF LK 65 procent, bez poruchy kinetiky, PK bez dilatace, dle TApSE norm. syst.fce PK. Stopové AV regurgitační vady. Perikard bpn. Po aplikaci kontrastu, FR, se vzduchovými bublinami v klidu ani po Valsalvu není průnik do levostranných srd. oddílů.IAS bez průkazu aneurysmatu. Co znamenají ty stopové nevýznamné AV regurgitační vady? lékařka mi dala zprávu s tím, že je všechno v pořádku. Mockrát děkuji za vaši odpověď. Anna Odpověď odborníka: Dobrý den, váš nález UZ srdce je v pořádku. Stopové AV regurgitační vady znamenají, že vaše chlopně mezi komorou a síní (mitrální a trikuspidální chlopeň) úplně přesně netěsní a část krve se při srdečním stahu dostane z komory zpět do síně.Tuto malou srdeční vadu má mnoho lidí, ale je bezvýznamná. Mockrát vám děkuji za vaši odpověď. Jen se ještě teda zeptám, i když je to malá,bezvýznamná vada, může v pozdějším věku způsobovat nějaké potíže?? Tachykardie, hypertenzi??? Má se člověk něčemu vyvarovat, nebo omezit nějakou aktivitu? Řeší se to i léky? Má člověk chodit na nějaké kontroly? Mě právě lékařka dala zprávu do ruky a řekla všechno v pořádku. Narodil se mi teďka malý prcek, tak se chci jen ubezpečit, že má zdravou mámu. Děkuju za pochopení a odpověď. Anna

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chápu vaše starosti, ale opravdu není třeba se obávat. Tyto vady v budoucnu nezpůsobí další potíže, ale není vyloučeno, že v pozdějším věku vaše srdce neonemocní. Především záleží na vaši genetické dispozici, zda-li vaše rodiče nebo prarodiče měli nemocné srdce. Sama můžete předcházet onemocnění srdce tím, že nebudete kouřit, udržovat si optimální hmotnost, jíst zdravě a dostatečně se pohybovat. Nevím z jakého důvodu vám bylo ECHO srdce děláno, proto bude lepší, když se na případné podrobné dotazy zeptáte na lékaře, který vás na vyšetření poslal.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Příznaky benigní hyperplazie prostaty
Články: Příznaky benigní hyperplazie prostaty
Ne každou potíž při močení...
Skřípání zubů u dětí během spánku působí problémy ve škole
Vyšetření konečníku
Články: Vyšetření konečníku
Vyšetření konečníku patří...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Nalaďte se na svůj biorytmus
Články: Nalaďte se na svůj biorytmus
Noční směny v továrnách...
Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (II. část)
Články: Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (II. část)
Záněty vaječníků mohou při...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: