Endometrioza a těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou následnou léčbu byste zvolili. Dne 13.8.2012 jsem byla na laparoskopii s výsledkem těžká endometrioza III.st. Zpráva z nem. zní: v MP patrna rotovaná děloha doleva o 90st., patrna norm. prava adnexa, uprostřed a vlevo četné adheze, omenta k břišní stěně, rektostigma pevně adheruje vlevo ke stěně břišní a v celé výšce dělohy k její zadní stěně. Levá adnexa nejsou vidět, široký vaz vpravo s jasnými známkami Alen-Masters sy - těžká endometrioza III.stupně orgánů malé pánve. Nasazen lék Visanne na 1/2 roku. Nyní 31.1. jsem dobrala poslední pilulku. Bylo mi řečeno, že operace není nutná a máme se s přítelem snažit do 3měsíců otěhotnět. Endometrioza nebyla nalezena dle ultrazvuku, byla mi odebrána krev na zjištění zda je aktivní. Výsledky budou příští týden. Je to vůbec reálné?? Pravý vaječník je prý v pořádku, ale mám obavy ze srůstů. Pokud bych otěhotněla je možné, že by sami vymizely?Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, otěhotnění je reálné, nemůžete však čekat, že díky těhotenství dojde k vymizení srůstů. Za účelem ovlivnění ložisek endometriozy vám byla nasazena léčba Visanne, ani zde však nemůžete očekávat vliv na srůsty mezi orgány.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: