Endometrioza poševního pahýlu

  • Dotaz od: Drahomíra
  • Publikováno: 16.12.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den. V březnu 2008 jsem podstoupila operační odstranění dělohy (LAVH) z důvodu výskytu myomu výrazně deviující dutinu děložní průměru 34 mm a silného menst. krvácení. Vaječníky byly ponechány.Po operaci se od prvního měsíce vyskytly komplikace, každý měsíc přichází silné bolesti spojené s krvácením do pochvy. Na základě vyšetření magnetickou rezonancí v prosince 2008 a vyš. SONO byla indikována na únor 2009 laparoskopická revize poševního pahýlu a v.s. extiprace ložisek endometriozy (nález: vpravo při poševním pahýlu nehomogenní útvar 21x20 mm, endometrioza). Lékař v nemocnici mě upozornil, že se jedná o velice náročnou operaci, která je daleko horší než byla předešlá operace, delší dobu také operaci nedoporučoval. Uvedl, že riziko komplikací je vysoké, stejně jako provedení zákroku klasickým řezem. Je skutečně tato operace vysoce riziková, doporučujete podstoupit jí? Mám z možných komplikací obavy, bolesti jsou však tak silné, že tento problém musím řešit. Neexistuje i jiný, méně radikální způsob léčby ? Velice děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, méně invazivní léčbou je hormonální terapie pomocí GnRH analog, ale je otázka, jak by byla u Vás účinná. Laparoskopická operace v oblasti poševního pahýlu sice nepatři k nejjednodušším (malá pánev, kde je poševní pahýl umístěn, je celkově hůře chirurgicky přístupná), ale pokud byste neměla jinou možnost, ne Vašem místě bych se jí nezříkala. Záleží samozřejmě na konkrétním nálezu, napadá mě proto zkonzultovat ho s dalším gynekologem v místě Vašeho bydliště.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: