Endometrióza,cystická echinokokóza,yersinie a celiakie

Dobrý den paní doktorko. Obracím se na Vás s prosbou o pomoc a o objasnění mých problémů posledního roku. Mám 2 děti(4 a 2,5roku). Druhé dítě jsem porodila císařským řezem (z dosud neznámých důvodu náhle ve 30 týdnu těhotenství). Téměř 2 roky jsem chodila po lékařích s velkými bolestmi jizvy po císařském řezu, boulemi v břiše, které se mi střídavě tvořily a mizely. Prošla jsem všemi možnými druhy léčby na kožní, přeposlána na chirurgii a z chirurgie na gynekologii. Z gynekologie mě pan doktor odeslal na infekční, kde mi z krve byly zjištěny yersinie (1:320), přeléčeny cotrimaxozolem a stabilizovány ( 1:80). Dále pozitivní serologie na cystickou echinokokózu - mírně zvýšené, stabilní. Játra, dle 7 měsíců starého sona, bez cyst či kalcifikací. V krvi jsem měla pozitivní IgA protilátky proti transglutamináze (71 U/ml), IgG negativní. Dle histologie, výrazně zvýšený počet intraepiteliálních T lymfocytů, Marsh I, infiltrativní typ. Byla mi naordinována celoživotní bezlepková dieta. Dle laparoskopie a histologie "bouliček", které se mi tvořily v břiše po císařském řezu, mám také endometriozu, 2krát denně beru hormony (orgametril). Jsem ze všeho vyčerpaná, mívám závratě, péče o 2 malé děti..".Bohužel" dle lékařů i mých známých vypadám dobře a zdravě, proto se se všemi vyšetřeními dlouho vyčkávalo, prý zcela jistě není nutné. Při potvrzení všech diagnoz většinou nastal údiv. Chci se zeptat. Nemůže zvýšená tkáňová transkglutamináza souviset s mými jinými problémy? Střevo je zatím neporušené, je tedy jisté, že trpím 100 procentně celiakií? Mám opravdu velký strach z pozitivní, leč mírnou, stabilní echinokokózou. Vím, že je to parazit, který u člověka bez léčby téměř jistě způsobuje smrt. Já nijak léčena nejsem. Taky nevím, kde jsem k ní mohla přijít, protože na hygienu opravdu dbám, tepelně nezpracované maso nejím, jím jenom ryby a vepřové důkladně upravené, vždy po všem si umývám ruce, v kabelce mám desinfekci na ruce, když jsme venku, mohlo mě nakazit např. štípnutí komárem? Téměř pořád mě bolí břicho v oblasti střev, mám závratě.Mám strach, bojím se, nejvíc kvůli dětem a manželovi. Poradíte prosím? Co s čím může souviset, co mám dělat? Děkuju

Odpověď odborníka:

Dobrý den, s tímto Vám bohužel jako gynekolog neporadím. Císařský řez si jistě lékaři ve 30.tý nevymysleli, nevíme proč byl proveden a zda mohl být spouštěčem potíží, či ne. Nutné bude řešit Vaše potíže s lékaři na parazitární onemocnění-co se týče echinokokozy. Co se týče bezlepkové diëty, pak je na místě, vzhledem k laboratorním nálezům. Tato nesnášenlivost lepku se může projevit i později, projevy má jak popisujete. Bolesti břicha a únava. Na místě by byla i návštěva lékaře, který se zabývá psychosomatickou medicínou. Držím palce, všechno to zvládnete a budete fit. Unavená můžete být ze straostí o dvě děti a můžete být i úplně zdravá:)

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: