Exacerbace astmatu za jak dlouho zaberu antibiotika?

Dobrý den.12,1 jsem Vám psala jak jsem dopadla v nemocnici. Chtěla jsem se zeptat za jak dlouho zaberou antibiotika. Kašlu pořád dál a v sobotu to tedy bylo lepší skoro jsem nekašlala ale teď znova a kašel je jiný. Spíše nutivý až suchý a trochu i dráždivý když kašlu cítím takovou divnou chuť ale žaludek se mi rozhodně nezvedá. Teploty se pořád zvyšují hlavně večer dosáhnou i téměř 39 st. Předtím byly do 38. st. co se týče mého krku nemohlo by se jednat o zánět okostice nebo že by mi rostly moudré zuby? Afty mám téměř v celé puse a nemůžu ani jíst jakmile si vemu pastilky začne mě pálet v krku bolí to. Děkuji a hezký večer.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Štěpánko, děkuji za další informace. Antibiotika zaberou cca po 3 dnech /pokud jsou účinná, podle všeho se ale zdá, že u Vás probíhá virový infekt- vzhledem k nízkému CRP a dalšímu průběhu, můžu se ale mýlit/. Pachuť v ústech máte nejspíš z Klacidu, u někoho se objeví i zažívací potíže, průjem. Při užívání antibiotik se doporučuje brát probiotika-laktobacily /ATB zničí dobrou bakteriální flóru ve střevě, proto se někdy objeví průjem, laktobacily tomu zabrání nebo potíže zmírní/. O aftech jste se mi nezmínila, to jste psala jiné paní doktorce z poradny. Jsou to opravdu afty? Mohla by to být i kvasinková infekce, jelikož užíváte Prednison /kvasinka se běžně v dutině ústní nachází, při ATB léčbě nebo při systémové kortikoterapii –tj. léčbě Prednisonem, Medrolem…se ovšem může pomnožit a způsobit potíže./. Již jsem se Vás jednou ptala, zda neužíváte /kromě Codeinu/ i nějaký jiný lék na kašel /ambrosan- AMBROBENE, MUCOSOLVAN, N-acetylcystein-ACC,NAC…/, pokud ano a kašel máte vysloveně suchý a dráždivý, tyto léky bych vysadila a navýšila bych dávku Codeinu na 2 až 3x15 mg denně /. Vysadila jste Ecobec? /to je inhalační kortikosteroid, při užívání Prednisonu není nutný/. ZÍTRA SE DOSTAVTE KE SVÉMU LÉKAŘI, posoudí Váš stav, poslechne si průdušky a plíce, posoudí nález v puse a předepíše buď lokální léčbu na afty nebo v případě kvasinkové infekce indikuje Nizoral /antimykotikum/- lék proti plísním. Dále užívejte léky proti zvýšené teplotě- Paralen, Nurofen. Pokud teplota neklesá, dejte si vlažnou sprchu, pijte hodně tekutin a zítra jděte na kontrolu. Držím Vám palce.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: