Extrasystoly

Dobrý den, je mi 31 let a před rokem a půl se u mě objevily poprvé občasné extrasystoly vyskytující se nepravidelně, ne každý den. Absolvovala jsem Holter monitoring s běžným nálezem (v den měření jsem ani nic neobvyklého nezaznamenala) . V současné době (poslední půlrok) pozoruji zvýšený výskyt extrasystol, přicházejí denně a je jich vždy několik za sebou - pokaždé ráno ihned po probuzení, vnímám je, když jsem v klidu, při chladu nebo ve stresové situaci. Jejich nynější počet odhaduji na 70/ den. Začala jsem běhat s nadějí, že se problému zbavím, ale to se nestalo. Vím, že extrasystoly souvisejí s psychikou a vím také, že jsem docela úzkostný člověk, ale fakt, že každý den musím vnímat takové stavy, ačkoliv se snažím brát to sportovně, mé psychické pohodě moc nepomáhá. Jaký je, prosím, ještě únosný počet extrasystol? Je zde šance, že odezní, nebo jsou trvalého rázu? Mám opět navštívit kardiologa? Mohou mít souvislost se skoliosou? Pomáhá s těmito potížemi přírodní medicína? Děkuji za odpověď. Tina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste byla vyšetřena kardiologem a byla vyloučena souvislost exstrasystol s nějakým primárně srdečním nebo celkovým onemocněním (zvýšená funkce štítné žlázy aj.) a jde o "bezpečný" typ extrasystol (mělo by být vstupně zhodnoceno kardiologem), odvíjí se "únosnost" extrasystol hlavně od toho, jak problém vnímáte Vy a jak moc narušuje Váš běžný denní režim. Pokud vnímáte, že se potíže jasně od nějaké doby zhoršují, považuji kontrolní vyšetření kardiologem za vhodné (s opětovným přehodnocením event. jiných onemocnění jak uvedeno výše). Kardiolog se s Vámi může podle výsledku kontrolního vyšetření domluvit na dalším postupu (mohou pomoci určité léky aj.). Se skoliosou potíže souviset mohou - blokády obratlů a jiné funkční změny v oblasti hrudní páteře a hrudníku mohou druhotně extrasystoly vyvolávat a léčebný zákrok cílený na páteř (mobilizace, manipulace a navazující opatření k prevenci) by Vám mohl prospět a určitě to stojí za vyzkoušení (toto nejlépe řešit přes RHB lékaře). Ohledně "přírodní medicíny" - je otázka, co si pod tímto širokým pojmem představujete, ale s různých "alternativních metod event. možno uvažovat o akupunktuře a také některých fytoterapeutických metodách. Každopádně doporučuji nejdříve konsultaci Vašeho praktického lékaře s navazujícím kontrolním vyšetřením kardiologem a až dle výsledků se event.obracet k nějakým "alternativám".

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+54 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x