Fibromyalgie a záněty v těle

Již 13 let mám diagnozu fibromyalgie, před rokem mi ji potvrdil jiný revmatolog. Mám únavový syndrom, pozitivní HLA B27 a již měsíce nepatrně zvýšené hodnoty lymfocytů a mírně snížené hodnoty neutrofilů. Od loňského května jsem měla 5 měsíců každý den průjem (musela jsem až 15x na stolici) a bolesti pod levým žeberním obloukem. Již více než-li rok se v druhé půlce noci spotím, musím se až 3x převlékat. (Menopauzu mám již skoro pět let za sebou). Mám neustále zvýšené hodnoty HDL/LDL cholesterolu, ale podle mé lékařky není nutné dávat medikamenty. Jiné nálezy v krvi nemám ani žádné alergie. Nemám morbus bechtěrev, štítná žláza je v pořádku, nemám žádné neurologické nálezy a ani jiné nemoci. Již jednou jsem brala antidepresiva, ale ty mi nějak zvlášť proti bolestem nezabíraly, počase se mi bolesti vrátily naplno a proto jsem je po roce užívání, po dohodě s lékařem, vysadila. Nyní jsem opět v péči psychiatra, ale depresivní se necítím. Začala jsem brát welbuttrin a mám velmi silné vedlejší účinky – křeče. Snažím se vydržet. A moje otázka zní: nemohu mít někde nějaký zánět, který se běžným vyšetřením nezjistí? O jaké vyšetření bych si ještě mohla požádat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Soňo. Chápu, že Vaše potíže jsou velmi obtěžující a hledáte nějaké vysvětlení a řešení. Obávám se ale, že takto na dálku Vám k Vašemu stavu žádnou podstatnou novou informaci nenabídnu - byla-li jste vyšetřena vícekrát revmatologem, závěrům bych důvěřoval, diagnóza fibromyalgie se stanoví na základě tělesného vyšetření a anamnézy, krevní a další testy slouží k tomu, aby se vyloučila jiná onemocnění způsobující podobné potíže. Platí, že v případech podobných dlouhodobých potíží je třeba dbát na to, aby postup vyšetření a léčby byl koordinován pokud možno jedním lékařem, který má k dispozici veškeré údaje o Vašem zdravotním stavu, životosprávě, výsledcích dosud proběhlých vyšetření a efektu dosavadní léčby (za daných okolností by to měl být revmatolog nebo Váš praktický lékař...). Jen tak je možno posoudit, zda nebylo v dosavadním postupu něco opomenuto nebo přehlédnuto. S tímto lékařem pak konsultujte nutnost případných doplňujících vyšetření. Léčba medikamenty ze skupiny antidepresiv je u fibromyalgie na místě (konkrétní lék je na uvážení oš. lékaře...) i když se depresivní necítíte - léky mají za cíl (a umí to) ovlivnit bolestivost jako takovou. Přeji Vám, ať se přece jen podaří najít postup, jak Vám ulevit.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x