Fibroscan

Ještě bych se ráda zeptala, četla jsem, že jste psala, že na fibroscanu se pozná i počínající fibroza nebo cirhoza. Je to prosím opravdu tak?V článku od mudr.Aiglové se píše, že to je neinvazivní diagnostika a že to pozná pouze signifikantní fibrózu a cirhózu.Děkuji

Odpověď odborníka:

Jano, elastografie (fibroscan) jako každá neinvazivní diagnostika neposkytuje 100% spolehlivost. Pouze histologické vyšetření, tedy jaterní biopsie určí, zda dochází k rozvoji jaterní fibrózy. Nicméně jako orientační vyšetření elastografie postačuje k tomu, abychom zjistili, jak je poškozena jaterní tkáň. Na fibroscanu samozřejmě nerozlišíme těžkou fibrózu od cirhózy a u takových pacientů potom přistupujeme k jaterní biopsii, abychom uprřesnili nález.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: