Fisury konečníku

Dobrý den, je mi 24 a asi dva roky trpím na krvácení z konečníku. Na proktologii objevili jen zarudlou sliznici konečníku, hemeroidy jsou vyloučeny. Problémy nakonec zmizely, proto nejsem nikde nadále léčena. Časem jsem zjistila, že jde o fisury. Objevují se v různé míře a hodně nepravidelně. Chtěla bych požádat o vysvětlení, zda se jedná o věc, která může sama vymizet, nebo jsem odkázána s tím bojovat už pořád? Než jsem zjistila, odkud se objevuje krvácivost, „nasbíraly“ se mi masti Imacort krém, Fungicidin a Faktu mast. Je některá z nich vhodná na hojení ranek, až mě to opět postihne? Četla jsem zde, že během těhotenství se fisury budou objevovat častěji, proto je vhodná operace. Je vůbec možné nějaké stabilní promazávání konečníku během těhotenství, které by fisurám zabránilo nebo je vhodné o zákroku před těhotenstvím uvažovat? Mají časem fisury negativní dopad na funkci konečníku? Děkuji za odpovědi

Odpověď odborníka:

Drobné povrchní fissurky se dají ošetřit vámi uvedenými mastmi a především péčí o to aby stolice nebyla příliš tuhá, takže tekutiny a strava s hojností zbytků. Zelenina. Tyto stavy mohou rychle vymizet. Jinak je tomu, když se vytvoří skutečná fissura, která jde do hloubi a její okraje jsou většinou vazivově změněny bez snahy se zhojit. K tomu se dostavuje ještě scalová křeč zevního řitního svěrače.V takovém případě je na místě operace. a většinou trvalé vyléčení.Poradit vám může každý proktolog. Lékař, který se chorobám konečníku věnuje na chirurgickém odělení v nemocnici. Vyhledejte ho.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: