Genciánová violeť

Dobrý den, mám 10 týdenního syna a pediatr mi doporučil, abych mu vytírala každý den jazyk genciánkou, jako prevenci moučnivky. Vytírala jsem mu jej obden, ale včera jsem se dočetla, že genciánka může být karcinogenní. A teď mám velké výčitky svědomí, že jsem mu jazýček vytírala. Jaký je Váš názor na tuto problematiku? Děkuji

Odpověď odborníka:

Při krátkodobém užívání toto riziko nehrozí, tudíž nemusíte mít žádné obavy. Genciánová violeť se u dětí užívá velmi dlouho, aniž by byly zaznamenány jakékoli nežádoucí účinky. Možnost toxického a ev. kancerogenního působení je reálná až při dlouhodobém užívání na rozsáhlé plochy narušených sliznic, a to až ve velkém množství.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+26 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: