Glaukom - zelený zákal

Dobrý den, od 18 let mám zjištěn počínající glaukom s otevřeným úhlem. Minulý týden jsem byl poprvé na OCT vyšetření, které získalo pro lékaře zřejmě hodně informací. Bylo mi řečeno, že jedno oko je na hraně, ale na druhé už mi paní doktorka doporučila Prostaglandin preventivně z důvodu life extancy. Oční tlak mám dobrý. Moc o této nemoci nevím a mám z ní docela obavy. Pořád se mi honí hlavou zda někdy v budoucnu nepřijdu o zrak a zda je léčba podchycena včas. Dá se tedy úplné ztrátě zraku na 100% léčbou zamezit? Abych pořád nemyslel, že jednou neuvidím? A nebo o zrak tak jako tak jednou přijdu za několik let? A ještě prosím o jeden Váš názor a to. Jak se díváte na ambulantní řešení sklivcových zákalků? Poslední dobou se mi docela rozrostly a začínají mi vadit. Mám to překousnout a nebo zkusit léčbu laserem? (je mi 23 let). Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, o tomto onemocnění se dozvíte prakticky vše na stránkách zeleny-zakal.cz. Zde bohužel není prostor pro obsáhlý výklad. Včas podchycené onemocnění dává tu nejlepší prognózu do budoucna. Obecně platí, že čím dříve se zahájí léčba, tím lépe pro Váš zrak. Ale v medicíně není nic na 100 %, ale bude se dělat vše, co je v silách medicíny, aby nedocházelo ke ztrátám zorného pole a samozřejmětedy i oslepnutí. Kdyby i přes kapky docházelo ke zhoršování, tak jsou další postupy (operace k úpravě nitroočního tlaku apd.) Co se týče rozrušení sklivcových zákalků pomocí YAG laseru, tak to vidím jako velmi vhodné ošetření pro jedince, kterým sklivcové zákalků trvale ruší vidění a velmi jim vadí po psychické stránce. Je to mnohem méně invazivní než vitrektomie.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: