Gynekologický zánět, léčit se sama, nebo s partnerem?

Dobrý den, je mi 50 let a byla jsem v říjnu na pravidelné gynekologické prohlídce, kde mi byla provedena cytologie. Po telefonickém dotazu na výsledek mi sestra sdělila, že cytologie je negativní, avšak se mám dostavit pro recept na přeléčení zánětu. Žádné příznaky jakéhokoliv zánětu, které se tady na stránkách popisují nemám a s přítelem jsem měla styk naposledy v létě (je totiž dlouhodobě v zahraničí). Je možné, že tento zánět trvá už od té doby? A co mám dělat, pokud dostanu lék na přeléčení i pro partnera a nemohu mu ho předat? A další dotaz, pokud se teď nepřeléčí může to mít nějaký vliv na další naše styky pokud přijede na vánoce? Je možné mít styk i při léčbě ale s kondomem? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, cytologická laboratoř se vyjadřuje i k přítomnosti organismů, tedy bakterií, kvasinek, ve stěru. Jejich přítomnost nemusí vyvolat klinické známky zánětu, pokud však bylo doporučeno přeléčení, bude to jistě vhodné. Pravděpodobně dostanete lék jen pro sebe. Pokud se nyní nepřeléčíte, nejspíše to nebude mít vliv na vaše další styky, nicméně může ale dojít k rozvoji typických známek zánětu, tedy bolestem, výtoku, svědění či pálení. Během léčby je z hygienických důvodů lépe styk vynechat.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
16 potravin, které chrání srdce
Články: 16 potravin, které chrání srdce
Zdravý životní styl působí...
Alergie na ořechy: když potraviny škodí zdraví
Články: Alergie na ořechy: když potraviny škodí zdraví
Alergie na arašídy, lískové...
Zdravý jídelníček nejen pro nemocná játra
Články: Zdravý jídelníček nejen pro nemocná játra
Virová hepatitida či...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Bolí vás klouby? Na nic nečekejte a jděte k lékaři
Články: Bolí vás klouby? Na nic nečekejte a jděte k lékaři
Revmatoidní artritida je...
Nejlepší přípravek na klouby?
Články: Nejlepší přípravek na klouby?
Vánoce znovu klepají na...
Jóga a hraní na trubku mohou být rizikem pro naše oči
Články: Jóga a hraní na trubku mohou být rizikem pro naše oči
I když většina očních...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Články: Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Kolorektální karcinom je v...
Vyšetření osteoporózy
Články: Vyšetření osteoporózy
Cílem vyšetřovacích metod u...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: