Ha, zdravotní problémy a špinění

Dobrý den. Více než rok beru HA Bonissa a nikdy jsem neměla žádný problém, až teď. Dobírala jsem blistr s 21 pilulkami, vzala jsem poslední pilulku v neděli (27.9.). Od pondělí (28.9.) měla následovat sedmidenní pauza. Jenže už ten den mi začalo jakési špinění, nebyla to čistá krev, spíš něco jako výtok s krví, nevím. Prostě to bylo hustší než menstruace a ne tak červené. Dnes (čtvrtek 1.10.) je to čtyři dny a pořád to neustalo, dokonce jsem začala cítit i lehké pnutí a slaboučkou bolest v podbřišku jako když mám dostat menstruaci. Lámala jsem si hlavu, kde může být původ onoho špinění. Vzpomněla jsem si, že jsem měla 23.9. jednorázový ne nijak silný průjem, který ale přišel odpoledne, tudíž více jak 4 hodiny potom, co jsem si vzala poslední tabletku (beru je večer v 9 hodin). Předtím 12.9. jsem měla to samé. Ale mezitím nic, ty dva průjmy byly čistě jednorázové a přišly více jak 4 hodiny po tabletce, navíc byly v časovém rozpětí od sebe. Vzala jsem si vždy Loperon a bylo dobře. Neznepokojovala jsem se, protože podle toho co jsem vyčetla v příb. letáku, to nemělo ohrozit účinnnost HA. Bát jsem se začala až po tom pondělním špinění. V panice jsem v pondělí (28.9.) vyvodila z příb. letáku závěr, že budu pokračovat v užívání dalšího blistru HA bez pauzy (takový postup tam byl napsán při zapomenutí tabletky či vyzvracení tabletky nebo průjmu do 4 hod od pilulky). Jevilo se mi to jako nejlepší řešení. Nejsem si totiž jistá, zda-li k chybě v užívání došlo nebo ne - pokud by nenastalo špinění, žila bych v domněnce, že je vše správně. Nezapomněla jsem žádnou tabletku a průjem se dostavil poté, co měla tabletka být už vstřebaná. Myslíte, že je možné, že se tabletka nevstřebala? (Třeba pokud to byla střevní infekce a já ji "přešla lehce"?) Nebo může být špinění jen souhrou náhod? Ještě se mi to u HA nestalo. Je pravda, že předchozí dva cykly mi začala v pauze menstruace zase dost pozdě. Tak jestli to není jen trošku rozhozené? Další dotaz, mám se obávat gravidity? S přítelem jsme měli sex za tento cyklus pouze jednou, 26.9. a neejakuloval sice do mě, ale nikdy nemůže být jistota, že něco "neuniklo". Za dva týdny si raději udělám gravitest. Závěrem - teď beru další blistr antikoncepce a vynechala jsem sedmidenní pauzu. Raději, protože jsem si nebyla jistá chybou v užívání a toto mi přišlo šetrné - pokud chyba v užívání nebyla, bude to jako bych schválně chtěla posunout menstruaci vynecháním pauzy.

Odpověď odborníka:

Postupovala jste správně dokončete načaté plato udělejte si 7 denní pauzu a když by se nedostavily menses udělejte si gravitest. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: