Ha yaz a zadna ms

Dobry den, presla jsem z Minisistonu na Yaz kvuli tomu, ze jsem po Minisistonu nabrala 6 kg. Prvni tabletu jsem uzila hned po posledni aktivni tablete Minisistonu. Druhy tyden pri brani 1. plata jsem zacla spinit (skoro az krvacet) a trvalo to tyden. Dnes bych mela zacit brat prasky z noveho (jiz tretiho) plata. Podle PIL bych mela dostat MS behem brani neaktivnich tablet, ale MS nikde. Tehotna bych byt nemela. Posledni pohlavni styk jsem mela v breznu a pro jistotu, ze nejsem tehotna, jsem si delala test na konci kvetna a byl negativni. Muze se stat, ze pri teto HA nebudu vubec menstruovat nebo se mi to muze jeste nejak upravit? Nemela bych zmenit HA? Tetotenstvi by to byt nemelo, ze ne? Dekuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stává se, že při užívání hormonální antikoncepce dojde nejen k zeslabení intenzity krvácení, ale až k jeho vymizení. Neznamená to žádný problém, je to ovlivněné nízkou dávkou hormonů v antikoncepčním přípravku. Není to důvod ke změně antikoncepce. Může se také stát, že slabé krvácení přijde až během užívání prvních tablet z dalšího platíčka, tedy po 4 denním užívání neaktivních tablet (tj. v případě užívání přípravku Yaz). V případě, že jste již nějakou dobu neměla pohlavní styk a těhotenský test zhruba před 14 dny byl negativní, těhotná nejste.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: