Haemofilus

15 mesačný syn ma kultivacne z nosa a hrdla potvrdený H. Influenza, je liečený atb. Pred pol rokom sme s manželom a 5 ročnou dcérou boli opakovane preliecovani atb pre nález H. Infl., je možné , že je niekto z nas nosič? Sú potrebné stery, pripadne opätovne sa preliecit? Dcéra totiž navštevuje škôlku a my sa obavame, že aj keď sa znovu preliecime všetci, tak to časom zase donesie. Je to ako začarovaný kruh. Dakujem.

Odpověď odborníka:

Přítomnost bakterie Hemophilus influenzae v nose i hrdle neznamená sama o sobě nemoc a nutnost léčby antibiotiky, je to běžný nález i u zcela zdravých lidí (i dětí). Takže nutnost léčby nebo nějakého bližšího vyšetření je třeba posuzovat podle toho, zda má dotyčný nějaké potíže, která ukazují na infekci hemofilem způsobenou (pozitivní kultivace neznamená nutně, že hemophilus je příčinou potíží), jde také o konkrétní typ zjištěného hemophila. To musí posoudit ošetřující lékař - pozitivní kultivace u syna neznamená tedy nutnost vyšetřování nebo dokonce léčby ostatních rodinných příslušníků, pokud jsou bez potíží.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: