Herpes na genitáliích

Dobrý den, pane doktore, Prosím Vás o radu. Žiju s pŕítelem půl roku. Jsem mu věrná i on mně (zatím ;). Milujeme se často, žádný infekční problém jsme dosud neměli. Minulý týden měl pŕítel chŕipku. Ke konci týdne se mu ulevilo a milovali jsme se. Měl ale ještě trochu rýmu a pokašlával. Došlo i na líbání mých genitálií. Bylo to v pátek a v pondělí mě začalo svědit u poševního vchodu a strašně to začalo svědit. Objevily se mi pupínky, z nichž se v úterý staly opárky. Můj přítel problém nemá. Nemá ani opar na rtu ani na svém genitálu. Co se stalo? Proč mám ty opárky? Mohlo to být oslabeným organismem plným bacilů mého přítele? Moc děkuji, Ute

Odpověď odborníka:

Herpes simplex virus (HSV) spadající do skupiny lidských herpetických virů (čeleď herpesviridae) vyvolává nakažlivé puchýřnaté onemocnění, které patří mezi celosvětově nejrozšířenější infekce. Herpes simplex má dva významné sérotypy HSV-1 a HSV-2 . HSV-2 zapříčiňuje opar genitální (herpes genitalis), který se řadí mezi přenosné infekční pohlavní nemoci. V některých případech však může původce oparu na rtu způsobit genitální opar a naopak. Onemocnění se přenáší kontaktem. Nákazu infikovaný člověk na zdravého přenese líbáním, pohlavním stykem, nepřímo společným používáním prádla nebo ručníků, žínek, příborů, sklenic, balzámu na rty apod. Z epidemiologického hlediska je důležité, že se infekce herpes simplex může přenést i v asymptomatickém období díky bezpříznakovému vylučování viru. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: