Hiátová hernie - komplikace

Dobrý den, moje matka (65 let) má skluznou hiátovou hernii, refluxní chorobu jícnu (1. stupně) a celiakii. Před rokem u ní došlo ke značnému zhoršení zdr. stavu, nejhorší je dušnost, arytmie a bolest za hrudní kostí po jídle. Užívá Helicid, ale léky typu Kinito přestala užívat protože jí po nich bylo hůře (má problémy s ledvinami a játry). Dále má nauzeu (ale nezvrací), bolesti kostí, je po operaci žlučníku. Již tak špatné trávení se zhoršuje v předjarním období. Dva gastroenterologové dříve doporučili operaci kýly (ta měla před 5 lety 7 cm), avšak po shlédnutí nového rentgenu a nám dva jiní lékaři sdělili, že je malá (a operaci tedy nedoporučili). Může i menší kýla způsobovat větší obtíže? Pokud ano, je laparoskopická operace kýly řešením? Mohla se kýla časem zmenšit? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jiří, komplexní léčba hiátové hernie zahrnuje jak režimová opatření, tak užívání léčivých příparvků, případně chirurgický zákrok. Stupeň obtíží nemusí odpovídat rozsahu kýly; při snížení tělesnéhmotnosti se mohou změnit objemové a tlakové poměry v dutině břišní a kýla se může zmenšit (=sklouznout otvorem v bránici dolů). Výsledek operace (klasickým přístupem nebo laparoskopicky) závisí mimo jiné na zkušenostech chirurgického pracoviště. Doporučuji Vám konzultovat plánovanou operaci s chirurgickým pracovištěm v souladu s aktuálním nálezem rentgenového a endoskopického vyšetření horní části zažívací trubice. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: