Hluboký kaz

Dobrý den, za necelý týden jsem objednaná ke své zubařce. Plánuje mi odvrtat hluboký kaz na čtyřce (předchozí lékařka si kazu před půl rokem nevšimla ani na rtg, je to možné?). Zub jsem si prohlížela a je v něm opravdu taková černá dírka, zub bolí na studené a horké, jinak o něm téměř ani nevím. Paní doktorka mi řekla, že zub odvrtá a dá do něj depulpin. Problém je v tom, že hned na druhý den jedu na sportovní soustředění na 10 dní. Mám dost velké obavy, že mne zub kvůli té vložce bude bolet. Jedu do zahraničí, kde nejspíš nebudu mít možnost navštívit zubaře. Paní doktorka mne ukloidňovala, že zub mne určitě bolet nebude a že můžu s klidným srdcem odjet. Jenže já stále váhám a nevím, zda se raději nepřeobjednat až po soustředění. Moje doktorka je sice mladá, ale velmi schopná, už mne zbavila dosti nepříjemných problémů a i ostatní pacienti jsou s ní velice spokojeni, ale já se přesto bojím. Co byste mi doporučil? Nechat si zub odvrat a zaplnit vložkou nebo to nechat o 10 dnů déle a riskovat, že se stav zubu zhorší? Kromě toho mám dotaz na vliv antibiotik na zuby. Čtyři roky trpím na opakované infekce močového měchýře a ledvin, každý rok jsem užívala minimálně šestery ATB. Několikrát jsem skončila na pohotovosti se silnou alergickou reakcí, teď na jaře mi dokonce našli srůsty na ledvinách a vaječnících- prý vlivem ATB. Je mžné, že mají ATB vliv i na stav zubů? Asi dva roky zpátky jsem ještě nevěděla, co je to bolest zubů, kazy apod. Hygienu dodržuji velmi pečlivě a přesto se stav zubů takto drasticky zhoršil. Takže mne zajímá, zda na ně ATB také působí. Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní doktorka ví co dělá, píšete, že jste spolu Váš odjezd konzultovali. Tedy nemám, co bych Vám doporučil. ATB jsou různá, některá se nepodávají u dětí, kvůli vlivu na vyvíjející se zuby. To se Vás už ale dávno netýká a tyto omezení zná každý lékař a jsou napsaná i v příbalových letácích, tedy by musel udělat botu jak lékař, tak lékárník, což je v praxi skoro nemožné. Vaše zuby jsou již všechny dovyvinuté a není se třeba o své zuby v tomto případě obávat. Vaše mladá lékařka dbá na prevenci - dělá preventivní snímky, čímž vidí i malé kazy. Jen tak pro informaci, kaz není černá tečka, ale podle stádia spíše "křídovitá nebo pigmentace v hloubce" - bez trénovaného oka je Vaše hledání bezpředmětné. Po aplikaci depulpinu může být zub lehce bolavý, ale bolest ustupuje. V případě, že by se se zubem nic nedělalo, tak by mohl nastat případ, kdy by se bolest naopak stupňovala. S pozdravem

MDDr. Stanislav Kárník
MDDr. Stanislav Kárník

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Soukromá praxe MDDr. Maxima Komleva, zubní lékař 

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: