Holter

Dobrý den, již jste mi odpovídala, ale ne konkrétně.Zeptám se tedy ještě jednou, protože jsem dostala protichůdné odpovědi. Na 24 hodinovém holtru- 680 ojidinělých SVES, 30 KES, 8 krát duplet, 4krát triplet, 1 krát salva o 6 komplexech.Nesetrvalý běh nepravidelné SV tachykardie o délce 40 sec. Někdy mám půldne pokoj, kdy asi mám nějaké extrasystoly, ale necítím je.Někdy je cítím i nahmatám třeba 6 krát za minutu,potom 2minuty pauza,opět několikrát za minutu,2 minuty pauza a tak to jde i hodinu. Nebo půl dne co 3 minuty jedna ES.Dotaz jaký je výsledek toho holtra a zda jsou v pořádku ta ES když jsou někdy tak časté, asi jednou týdně takže na holtru se nezachytí. Můj lékař udělal echo-kromě prolapsu mitrální chlopně v pořádku a holtra dle něj také v pořádku. Já se ovšem v pořádku necítím, jsem slabá, dušná, při námaze se mi motá hlava,je mi špatně až na zvracení Mockrát děkuji

Odpověď odborníka:

Ivo, na Váš dotaz se velmi těžko odpovídá konkrétněji. Pacienta a jeho obtíže je vždy třeba posuzovat komplexně a ne podle jednoho výsledku. Výsledek Holtera je právě to, co jste popsala jako výsledek - tedy popis toho, co se při monitoraci zachytilo. Interpretace tohoto výsledku je pak právě na ošetřujícím kardiologovi, který má k dispozici i další informace. Již jsem to asi psala (bohužel si to přesně nepomatuji, podobných dotazů bylo více), tak se zřejmě opakuji - jednotlivé ES nejsou významné, pokud jsou časté, mohou být pouze nepříjemné a obtěžující pro pacienta. Významnější jsou pouze salvy o více komplexech, delší běhy supraventrikulární tachykardie. Záleží také na tom, jak často se salvy vyskytují, kolik salv bylo při monitoraci zachyceno, jaký typ extrasystol se vyskytuje - z jednoho místa, více míst...... Extrasystoly vyskytující se sporadicky (např. 1x týdně) nebezpečné nejsou. Pokud extrasystoly nepříjemně pociťujete, je vhodné podat malou dávku léku ze skupiny tzv- betablokátorů, které příznivě působí i na supraventrikulární tachykardii . Holter, kterého popisujete bych zřejmě (!) nehodnotila jako jasně patologický, ale s odstupem času bych ho opakovala, třeba i po nasazení zmíněného betablokátoru.Obtíže, které popisujete, s arytmií mohou a nemusí souviset......tady je třeba právě to komplexní hodnocení pacienta

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rektoskopie
Články: Rektoskopie
Rektoskopie je endoskopická...
Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Články: Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Stává se vám často, že vás...
Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Články: Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Běžné zažívací obtíže lidé...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
 Menopauza přichází aneb Zachraňte svoje kosti
Články: Menopauza přichází aneb Zachraňte svoje kosti
Osteoporóza je nemoc, která...
Operace pupeční kýly obvykle nezabere víc než 30 minut
Články: Operace pupeční kýly obvykle nezabere víc než 30 minut
Chirurgická léčba pupeční...
Zubní náhrady, které nerozeznáte od vlastního zubu
Články: Zubní náhrady, které nerozeznáte od vlastního zubu
Příčin ztrát zubů je mnoho...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: