Hydrokéla pětiměsíčního dítěte

Dobrý den, zhruba před měsícem jsem Vás tázala na riziko poškození varlete kvůli hydrokéle syna. Ráda bych Vás poprosila o upřesnění, zda by podle Vašeho názoru ani rozsáhlejší hydrokéla neměla ohrozit varlata. Synova hydrokéla je na pravé straně na pohmat tvrdá jako váček naplněný vodou, na levé je podstatně měkčí. Dětský chirurg mě přesvědčuje, že hrozí riziko, že varle nebude kvůli tlaku dobře prokrveno. Dle ultrazvuku je zatím prokrvení i varle v pořádku. Jaký je Váš názor? Není pro tuto problematiku vhodnější navštívit spíše urologa než chirurga? Nemáte doporučení na dobrého urologa v Praze či okolí? Operace tak malého dítěte je pro nás krajní řešení. Předem Vám velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Vladimíro. Hydrokéla je převážně kosmetický problém. U dětí do 1 r. věku je v případě klasické ventilové hydrokély, způsobené komunikací dutiny šourku s dutinou břišní, relativně vysoká pravděpodobnost spontánní úpravy tím, že se komunikace sama uzavře. Operace v této věkové skupině je navíc spojena s vyšším rizikem komplikací (neohražujících život a ani orgán...). Proto u takto malých dětí operujeme pouze v případě velkých a tzv tenzních (natlakovaných) hydrokél. Nemám ze své 30 leté praxe žádného pacienta s poškozením varlete hydrokélou. Váš synek má podle popisu hydrokélu relativně pokročilou. Dětskou Urologií se v Praze zabývá nejčastěji pracoviště na Urologické klinice VFN a dětští chirurgové v Motole.

MUDr. Zdeněk Dítě, F.E.A.P.U
MUDr. Zdeněk Dítě, F.E.A.P.U

Specializace: Dětská urologie
Pracoviště: Urologická klinika VFN a 1. LF UK,
TH klinika

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: