Hypertenze

Dobrý den, léčím se už od 35 let na hypertenzi a asi před vděmi lety jsem míval i ráno vysoký tlak asi 170/110. Lékař mi zvýšil dávky léků sektral 1 tabl.ráno 1 večer, agen 1 tabl.ráno jedna večer, lozap 1 tabl.ráno 1 večer, moduretic jeden den celá další půl tablety střídat. Tlak se upravil asi 140/95 a v poslední době po několikerém měření jsem naměřil ráno před užitím léků dokonce 120/60. Jsem nevidomý, proto používám digitální tonometr, ale poslední hodnotu mi měřila sestra klasickým. Chtěl jsem se poradit, zda bych mohl ubrat některý lék, o půl tabl.denně. Ptal jsem se svého lékaře, ale nemám k němu úplnou důvěru, myslím si, že tak trochu střílí od boku, ten mi poradil brát sektral jen ráno. Prosím který lék z vašeho hlediska bych mohl omezit, aby nedošlo k nějakému problému? Děkuji. J.H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, také bych vysadila Sectral večer. Ale tlak máte takto v pořádku, pokud se Vám netočí hlava nebo pokud nepociťujete slabost, ještě bych vysazení čehokoli rozvážila. Tlak je dynamická hodnota a může se zase zvýšit, nebo snížit..a podle toho se pak upravuje léčba. Zeptejte se klidně podrobně svého lékaře, proč máte právě tyto léky na tlak (je určitý algoritmus, kdy a v jakém pořadí léky na tlak podávat/užívat), když Vám to Váš lékař vysvětlí, snad k němu získáte větší důvěru (což je žádoucí pro další spolupráci).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: