Hypofunkce štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, ve 4 tt mi byla zjištěna hypofunkce štítné žlázy (hodnota TSH 19,1ml/U), po následné konzultaci a léčbě a zvyšování dávek Euthyroxu se tato hodnota v 6tt snížila na 8,9ml/U a v 10 tt na 5,8ml/U. V této výši je pak dodnes, což je 15tt. a samozřejmě si uvědomuji, že je stále hodně vysoká. Současně s Euthyroxem beru ještě 4x týdně Jodid100. Můj endokrinolog mě na začátku bohužel upozornil pouze na zvýšené riziko potratu, nikoliv však na vliv mého onemocnění na psychomotorický vývoj plodu. Tuto informaci jsem bohužel zjistila až nyní a proto bych se chtěla zeptat, jak vysoká je pravděpodobnost, že by toto mohlo nastat a jak se tento fakt u dětí zpravidla projevuje. Zároveň bych Vás chtěla poprosit i o informaci, zda (ačkoliv již ve druhém trimestru) lze ještě něco nyní ovlivnit a mohu pro své dítě udělat ještě něco navíc (kromě pokračování v léčbě a doplňkové užívání Jodidu), co by alespoň částečně dokázalo můj nepříznivý zdravotní stav na začátku těhotenství kompenzovat. Předem Vám velmi děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lenko, porucha funkce štítné žlázy nebyla nijak hluboká, takže se nebojte, že by vaše miminko bylo nějak postižené. Ve studiích se uvádí v takovém případě někdy lehké snížení IQ v řádu několika bodů, nic víc, což vy vůbec nepoznáte. V tomto okamžiku si již miminko začíná tvořit hormony štítné žlázy samo, takže váš přínos pro něj je hlavně dostatečný přísun jodu...a hlavně se nestresujte :-). Všechno dobře dopadne. Hezký den.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: