Hypotrofie plodu, četné infarkty placenty

Dobrý den, mám doma 3-letého syna. Porod proběhl pár dnů před termínem- 38+3, ale syn měl porodní váhu na 34 tt jak mi sdělili v porodnici, vážil 2550 g. Nyní jsem ve 14 tt těhotenství, přesně 13+2. Manželka mého bratra má z prvního těhotenství zdravého chlapce, po porodu měl výraznou novorozeneckou žloutenku, dávali ho pod modré světlo, v druhém těhotenství miminko umřelo někdy po 20 tt. Ze třetího těhotenství má zdravého chlapce. Při třetím těhotenství užívala heparin, byla jí prokázána nějaká trombofilní mutace. Stejná tragedie se bohužel stala také v rodině bratra mého manžela. I jeho manželka má z prvního a třetího těhotenství zdravé chlapce, dítě z druhého těhotenství zemřelo po 20 tt, švagrové byla též diagnostikována nějaká forma trombofilní mutace, píchala si heparin. Vím, nejsem s nimi příbuzná, moje dítě nemělo tak velkou žloutenku, aby bylo pdo modrým světlem, nicméně žloutenku měl asi 6 týdnů nebo o trochu déle- nepamatuji se... Chsi se jen zeptat, jestlije možné, že by četná infarzace placenty a jeho nízká porodní hmotnost vzhledem k délce těhotenství by mohla být zapříčiněná eventuelně i trombofilní mutací?... Předesílám, že nejsem kuřačka, v těhotenství neužívám alkohol, snažím se jíst zdravě, držím bezlepkovou dietu a jsem po operaci štítné žlázy (po autoimunitně vzniklém zánětu št. žlázy s hyperfunkcí), beru letrox, jsem dobře komepnzovaná a pravidelně docházím na kontroly na endokrinologii. PS:svůj dotaz jsem již jednou poslala, ale zapomněla jsem uvést, že před prodem syna jsem byla jednou těhotná, porod skončil cca v 6.-7. tt, poté jsem měla biochemické těhotenství- nízká hladina Hcg v krvi, následná velmi bolestivá menstruace) Velice Vám děkuji za odpověď na můj dotaz.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zcela jistě existuje určitý vztah mezi trombofilními mutacemi a porodnickými komplikacemi. Avšak mnoho dalších faktorů může ovlivnit výskyt těchto komplikací. Na základě uvedených údajů nelze předpovídat, že jste nositelkou trombofilní mutace. Nízká porodní hmotnost může být ovlivněna např. jen geneticky (malí rodiče obvykle mají menší děti). Výskyt trombofilních mutací u bratrovy manželky a manželky bratra Vašeho manžela s Vámi nijak také nesouvisí.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x