Hypotyreosa a lymfa

Váš dotaz: Léčím se více jak 5 let s hypo, autoimun. zánět ŠZ. Úspěšně nasazen Thyreotom, 8 tabl.v týdnu, stabilizované uzly, dařilo se mi i hubnout, odstranila se únava. Po skončení dovozu tohoto léku mám nasazený Euthoryx 50, 8 tabl. v týdnu. Vrátila se mi únava, 10 kg navíc za půl roku, na cévním mi diagnostikovali sekundární lymfedémDK. Endokrinoložka mi sdělila, že nemám házet vinu jen na štítnici. Je možné, aby mi absence T3 v Euthoryxu způsobila problémy s lymfou?Pokud ano, jak se mám dostat k léku? vyjet do zahraničí? Děkuji za odpověď. Odpověď odborníka: Místo Thyreotomu lze napsat Novothyral tbl. Je to lék na dovoz, plně hrazený pacientem, ale o to se postará lékárna, která to objedná a dodá. Cena za krabičku je ale cca 600-1000 Kč. Složení co do dávek hormonů není úplně identické jako u Thyreotomu, ale to lze vykombinovat s Euthyroxem. Pokud je tělo zvyklé na T3, potíže po vysazení nastat mohou. Nezbývá, než zkusit vydržet, než si tělo odvykne, nebo zkusit tento preparát. Držím palce. .... Dobrý den, je tedy příčina lymfatických otoků nedostatek T3? Děkuji

Odpověď odborníka:

Bohužel, nemohu s jistotou potvrdit ani vyvrátit příčinnou souvislost mezi T3 a lymfedémem. Každý organizmus je jiný a lymfedém je záležitost multifaktoriální.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Cystoskopie
Články: Cystoskopie
Cystoskopie je endoskopické...
Díky pravidelnému dárcovství krve zjistili panu Jaroslavovi rakovinu včas
Je vám padesát? Nejvyšší čas na změnu jídelníčku!
Články: Je vám padesát? Nejvyšší čas na změnu jídelníčku!
Některé rizikové faktory a...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Peptický vřed žaludku a dvanáctníku
Články: Peptický vřed žaludku a dvanáctníku
Žaludeční vředy jsou v...
Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí
Články: Antivirotika snižují riziko zápalu plic u dětí
Chřipka ve většině případů...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: