Hypotyreoza

Dobry den. Mam 32 rokov,moja babka aj mamina trpia na hypotyreozu,mamine ju zistili v 45 roku zivota. Bojim sa ci ide o dedicne ochorenie a budem tym trpiet aj ja. Uz som sa cosi docitala ze su 2 druhy hypotyreozy a to autoimunna a subklinicka hypotyreóza,neviem na ktoru trpi mamina ale su obe dedicne? Da sa nejak predist tej subklinickej,co to spusta? Mam aj hyperprolaktinemiu a bojim sa ci to nemoze mat vplyv na stitnu zlazu a ci nemoze moj problem s prolaktinom neskor zapricinit hypotyreozu. Dakujem za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, autoimunitní onemocnění štítné žlázy může být příčinou subklinické hypothyreozy. Nejedná se o dvě různé klinické jednotky. Subklinická hypothyreza znamená, že se ještě porucha funkce štítné žlázy klinicky výrazněji neprojevila. Sklon k autoimunitním poruchám se dědí, takže není vyloučené, že v budoucnu toto onemocnění postihne i vás, ale nikde není psáno, že to tak musí být. Máte jen vyšší pravděpodobnost než lidé, kteří podobné postižení v rodině nemají. Hyperprolaktinemie, pokud není způsobena velkým nádorem hypofýzy, nevyvolá poruchu funkce štítné žlázy. Spíše naopak...hyperprolaktinemie může být projevem snížené funkce štítné žlázy. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x