Implantace stentgraftu do hrudní aorty

Dobrý den. Před dvěma měsíci jsem utrpěl v důsledku pádu z velké výšky mimo jiné i traumatické pseudoaneurysma aorty na přechodu oblouku a descendens. Tento problém byl řešen implantací hrudního stentgraftu ZENITH TX2 o rozměrech 26 x 134 mm těsně za odstup levé podklíčkové tepny. Před měsícem proběhla kontrola CTAG hrudní aorty s příznivým nálezem. Můj dotaz směřuje na medikaci spojenou s touto diagnózou. V současné době užívám injekčně Clexane 0,4ml na večer. Zároveň mám tendenci k vyššímu krevnímu tlaku jenž byla do úrazu neléčena (před úrazem cca 140/80), od úrazu je indikována masivní léčba (nevím zdali jsem správně pochopil, že nyní je to částečně kvůli zhojení poškozeného místa) Dilatrend 25 (101), Tensiomin 50(101), Agen 20(101). Není mi zcela jasné jakým směrem se tato medikace může ubírat v dlouhodobém horizontu? Jednak by mě zajímalo zda u takto velkých stentů je nutné doživotní ředění krve, případně v jaké míře? A dále zda je nutné dlouhodobé snižování tlaku v případě přítomnosti stentu v hrudní aortě a na jakou hodnotu. Rovněž bych se chtěl i zeptat na Váš názor ohledně omezení některých aktivit v souvislosti s dobrou dlouhodobou funkčností stentu. Kterým aktivitám je nutno se vyvarovat a které omezit? Děkuji za Váš čas, budu vděčný za každý názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vaše dotazy jsou vysoce specializované a jistě vám je rád zodpoví váš operatér. Položte mu svoje dotazy na kontrole vašeho zdravotního stavu, i on bude mít jistě radost, že má před sebou spolupracujícího a přemýšlejícho pacienta o svém zdravotním stavu. Jistě pochopíte, že ptát se u odborníka, který je s vámi v kontaktu, operoval vás a uznává nějaký medicínský směr (tzv.školu) je jiistě lepší než povšechná odpověd. Ředění krve jistě bude nutné doživotně, vždyt jde o cizorodý materiál ve vašem těle a časem se jistě bude přecházet na tabletovou formu antikoagulancií - většinou se volí Warfarin. Kdy a jak se bude přechod provádět necháme na ošetřujícím erudovaném lékaři - jistě vás bude kompletně instruovat. Otázka krevního tlaku, jak jste poznamenal, je také velmi individuální záležitost - určitě vzhledem k hojení a přihojování stentgraftu do cévy se volí razantnější snížení, na podrobnosti - hlavně ohledně pohybové aktivity - se zeptejte též ošetřujícího lékaře. Neuvádíte, kolik je vám je let, ale uvedená hodnota tlaku se mi nejeví jako zvýšená (nejdůležitější je hodnota druhá - tzv.diastolický tlak a hodnota 80 je normální)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: