Infekce pochvy v těhoteství

Ráda bych se Vás zeptala na trápení od 6tt těhotenství. Z výtěru mám pozitívní C.Albicans a Gardenelu. Teď jsem v 16tt a plod je v pořádku, ale od počátku trpím výtokem, který se měnil. Došlo to k tomu, že teď již 2 týdny nemohu ani chodit bey toho, abz ten výtok netekl. Kvapká na zem, nebo na slip.vložce mám bílé hrudky v zelením bláte snad každou minutou. Před týdnem jsem řekla doktorovi, že mě pobolívá už přes měsíc podbríško, jako by mě pálilo na pohmat, že nemůžu někdy ani ohnout nohu, tak mě zkontroloval močové cesty a moč.měchýř a všechno bylo v pořádku, s tím, že uvidíme, jak se to vyvine. Jenže předpokládám, že to byl už zánet z té infekce vaginální. Ale od počátku těhot. mám totíž i leukocyty v moči, ale krev.obraz v pořádku. Proto doktor myslel, že protože není moč sterilní, bude to nejspíš z té infekce. Nijak to neřešil. Až jsem zašla k jiný Dr. a předepsala mi macmirol, snad zabere. Jenže moje otázka na Vás je prosím takováhle. Ráda bych znala úpřimné zkušenosti z Vaše praxe, jaké následky neléčená infekce, jako v mém případě, má následky na plod, nebo dítě po porodu. Čípek mám snad v pořádku, když Dr. nic neříkal, ale nemohu se na to spoléhat. - Je možné, že se infekce přenesla na plodové obaly, vodu a infikovala nějak plod? - Jak dlouho bych musela mít takhle těžkou infekci, než mi poškodila plod? - Jaká je pravděpodobnost poškození a i když mám všechna vyšetření plodu ok, že se mi narodí dítě s mentální retardaci?? - Je možné, že mám v rozjetý nějaký zánět močové oblasti? Prosím o Vaše zkušenosti z praxe a poznatky z medicíny. Bojím se, že se ta těžká neléčená infekce přenesla do dělohy a postižený dítě si nedovedu představit a ani úpříimně nechci, moc se toho bojím. (Mám za sebou již jedno úspěšné těhot., které bylo úplně bez problémové) Velice vám děkuji za všechny slova a zůstávám s pozdravem.

Odpověď odborníka:

Vážená Evo,
je potřeba zhotovit kultivaci, mikrobní obraz poševní byla by vhodná i kultivace moče a pak cíleně léčit dle nálezu,není ale pravděpodobné,že by výtok z pochvy poškodil v graviditě plod, kromě toho jak píšete je infekce léčena Macmirorem Je nutné dodržovat následující
1. Přiměřená intimní hygiena – nedostatečná, ale i přehnaná hygienická péče intimních partií narušuje obranyschopnost poševní sliznice.
2. Používání ideálních mýdel – vyhněte se používání parfémovaných mýdel, koupelí a vložek, které poškozují ochranný kyselý film pokožky. Ta se stane náchylnou na kvasinkové infekce.
3. Správné oblečení – vyvarujte se nošení těsného oblečení, které podporuje prostředí pro vznik vaginální infekce.
4. Volba spodního prádla – nevhodné spodní prádlo, většinou syntetické, vytváří vlhké a teplé prostředí, ve kterém se daří poševní infekci.
5. Použití toalety – utírejte se směrem zpředu od pochvy dozadu. Vyhnete se tak zanesení střevních patogenů do pochvy.
6. Mlsejte s rozumem – vyhněte se přílišné konzumaci sladkostí, které zvyšují hladinu cukru v krvi. Ideální je vyvarovat se i bílého pečiva a většímu množství tvrdých sýrů.
7. Doplňky stravy – preventivní užívání doplňků stravy s probiotickou kulturou, tedy jogurtů a nápojů s probiotickou kulturou, při oslabení, užití antibiotiky, stresu apod..
8. Neškrábat se – zabráníte tím rozšíření poševní mykózy.
9. Včasné řešení problému
Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

MUDr. Jan Sládeček
 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: