Jde o embolii?

Dobrý den, žádám Vás o zodpovězení mého dotazu co nejdříve. Asi 3 dny mě dloube v lýtkách, špatně došlapuju na paty, bolí to a ještě mě bolí pod pravou a někdy i levou lopatkou a v zádech pod zapínáním podprsenky.V 2/2012 jsem prodělala embolii -dlouhý let 17h a antikonc. Dnes mi kardiolog udělal Duplex dol. končetin-volně průchodný. a Echo -uspok. syst. funkce L komory, drobná mitrální regurgitace, nejsou známky plic.hypertenze-stejně jako minule odhad PASP do 30mmHg. Dostala jsem fraxiparin na pá, so, ne 0,8 forte. D dimery budou až v po.Děkuji mockrát za rychlou odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel přesně nevím, jaký je Váš dotaz - pokud se ptáte, jestli máte embolii, tak pokud jste dnes byla na vyšetření a nejsou známky plicní hypertenze a D dimery budou v normě, tak se o embolii nejedná. Pokud by D dimery byly vyšší, tak se automaticky nemusí jednat o embolii, ale D dimery bývají vyšší třeba i u zánětu. Jste ale, jak jsem pochopila, nyní krytá fraxiparinem, takže i kdybyste embolii měla, tak byste měla být zajištěna. Jediné přesné vyšetření na embolii je plicní scan, který se ale nedělá rutinně. Bolest lýtek může být způsobena třeba i nedostatkem magnezia, křečovými žilami, namožením svalů atd. Bolesti pod lopatkou mohou být i známkou skřípnutých nervů, nastupující infekce....

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x