Je můj připad vhodný pro ortopedii a netušíte co můžu mít s kolenem ?

Dobrý den. Před rokem a čtvt se mi stal pracovní úrazm při kterém jsem upadl do bezvědomí a špatně spadl. Prošel jsem si 2 zdravotnickými zařízeními a v 1. v Ostravě mi pan doktor Ortoped slibuje diagnostickou operaci již rok a v 2. v Orlové mě odmítli s tím, že pohyby mám volné, takže není co léčit a jsem plně zdráv. Problém je aktuálně v tom, že mám omezenou hybnost svalovou, vazovou, nevim? v noze a vůbec nereaguje na pohyby patou dolu v leže a když stojím, tak mě nejde zklopit koleno do většího úhlu, než do pravého svojí vlastní silou. Dále při ohýbání kolene trpím bolestmi, když se ohýbá pod zátěží. Nejhorší je pro mě vstávání a sedání. I samotná chůze občas zabolí, když došlápnu na jakkoliv ohnuté koleno. Když se snažím udělat prudší pohyb (rozběhnout se) tak se mi noha podvrtne a spadnu. Občas v ní i křupne při zátěži a to pak po dobu několika dní při jekémkoliv zohybání kolene vystřeluje v něm tepavá bolest. Vždycky po těch manévrech ortopedů na zkoušku hybností kolene se mi při chůzi začne podvrtávat(pokud dostanu obstřik a nechodím opatrně) nebo bolest se stupňuje (bez obstřiku). Samotný obstřik pomůže od největší bolesti tak na 2-3 dny. Půl roku jsem posilovat vnitřní stehení sval bez efektu zlepšení a když jsem ho přestal posilovat, tak nedošlo k zhoršení oproti původnímu stavu. Jediné diagnostické kroky provedené na mém koleni doposud byli RTG a ruční vyšetření pohyblivosti + zákrok na zlepšení pohyblivosti na rehabilitační hospitalizaci, kdy mi ručně proti odporu v koleni v pohyblivosti(nešlo ani zklopit více jak do pravého úhlu) stlačovali opakovaně nohu s výdechy přes bolest tak, aby se s pomocí dala zohnout. Vynucená(když se to zohne ručně) pohyblivost mi zůstala v pořádku, ale opravdová pohyblivost zapomocí svého vlastního kolene přes pravý úhel dále ne. Ptám se zdali je toto připad pro ortopedii, protože když jsem chtěl zkusit změnu doktora v jiném městě, tak jsem na papíře zdráv a není to nutné léčit. Nemůžu takto normálně žít, když cítím bolest i při takových drobnostech běžného života, jako vstáváni ze židle, nebo sedání, natož když mi v něm rupne, nebo udělám špatný pohyb pod zátěží a podvrtne se... Proto během posledních několika měsíců si dávám pozor na vlastní chůzi, snažím se neohýbat u ní kolenem a když začne být bolest na vysoké úrovni, tak raději zastavím a stojím na zdravé noze, než aby jsem riskoval komplikace a pak nedošel ani domů a musel počkat na cizí pomoc. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pravděpodobně se bude jednat o postižení menisku kolena. Stav by bylo vhodné řešit nejdříve opětně lékařským vyšetřením, ale vzhledem ke zdlouhavosti potíží a dosud nezlepšení stavu jak sdělujete i vyšetřením magnetickou rezonancí Patrně bude podle výsledku vhodná diagnostické a léčebná artroskopie kolena. Obraťte se na ambulanci ortopedie při fakultní nemocnice v Ostravě Porubě k dořešení stavu. Podle nových předpisů je zde možnost na druhý pohled lékaře. Podle výsledků léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: