Je nutná operace,nebo je ještě jiná možnost

Dobrý den,jmenuji se Oldřich a rád bych se informoval,zdali je v mém případě nutná operace,nebo existuje ještě jiný způsob léčby.Napíši ted ze zprávy co mi vlastně našli: Subj:asi Ir. LISm LIdx.s oslabením L4 OBj:aplana ce L lordosy s dobrou hybností,bez pares,L5,Sl dx oslabení m.4ceps femoris,Lassequye bilatř při dotažení lehce výraznější dx. RES:He disci exraforaminal L3-L4 l.dx s kořenovou sy L4 Doporučení:indikovaná operace,scany púřinese. Na operaci jsem samozřejmně nebyl,nebot se bojím a ani pořádně nevím co mi je,nebo co by se se mnou dělo. Nyní bych tak 1,5 měsíce řekl,že se mi bolesti dost zhoršili a nejsem schopen fungovat na 100%? Nejhorší je,že do té nohy bolest vystřeluje a bolí to tak,že se v noci budím,samotného mě to zneklidnuje a nevím co si počít.Před tím jsem užíval aescin,vesel2x1,gabapantin 0-0-1,nyní už ani tyto léky nezabírají a necítím po nich žádnou úlevu,dokonce ani prášky na bolest,všechno marné.Poradíte mi prosím co v této situaci dělat a jak se léčit třeba bez operace?Jestli to tedy vůbec jde.Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Vážený Oldřichu, bez operace lze Váš stav samozřejmě léčit, neboť samotná operace ploténky není život zachraňující výkon a rozhodnotí o operaci je na Vás. Pravděpodobnost, že bude konzervtivní léčba úspěšná je ale konkrétně ve Vašem případě dle mého názoru velmi malá. Jak sám uvádíte, navzdory analgetické medikaci sa Váš stav nadále zhoršuje. Pokud je postižena síla svalová, nastalo postižení nervového kořene a s narůstající dobou trvání útlaku kořene výhřezem se snižuje šance, že bude sval opět normálně fungovat. Naopak chirurgické ostranění výhřezu tuto šanci výrazně zvýší. Operace Vám tedy opětovnou funkci svalu 100% nezaručí, ale existuje poměrně dobrá šance, že k obnově funkce dojde. Naopak bez operace bude s vysokou pravděpodobností funkce svalu trvale poškozena. Doporučoval bych proto operaci, jednalo by se o zcela standardní spondylochirurgický výkon, tedy nezatížený zvýšenou rizikovostí. Pokud se pro operaci nerozhodnete, standardní konzervativní léčbou je RHB, eventuelně obstřiky pod RTG/CT kontrolou s kortikoidy.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: