Kamínek

Dobrý den pane doktore. Již jsem se Vás před několika týdny ptal. Problém nakonec nebyl odhalen ani na sonu ale až na CT byl vidět kamínek v kanálku slinné žlázy. Byl jsem na vfn stomatochirurgii, kde se jim kamínek v lokální anestezii nepodařilo vyndat neboť je moc hluboko v krku a při pokusech jsem se dávil. Doktor tedy udělal alespoň to, že se mu kanálek zdál úzký, tak ho rozřízl, rozšířil a zašil s nadějí, že se kamínek snad vyplaví. Týden jsem trpěl. Přes otok jazyka nemohl polykat ani sliny, tedy ani jíst a zhubl jsem ze 61 na 53 kg. Dokonce se doktorům ani nechce do celkové narkozy vyndat kamínek. Že je hluboko a mohlo by dojít k nežádoucímu zjizvení. Takže by se rovnou vyndala celá žláza. Tomu se chci samozřejmě vyhnout a dělat teď vše proto, aby se kamínek vyplavil. Má prý 3mm. Mohl byste mi prosím poskytnout co nejdetalnější rady, jak kamínek vyplavit? Mám prý hodně pít a to jen vodu, kvůli změně pH. Dočetl jsem se něco o cucání kyselého. Kamínek zlobí hodně. Otéká to a bolí prakticky při přijímání čehokoliv jiného než vody. Samozřejmě ve srovnání s pooperační bolestí se to teď vydržet dá, takže jsem odhodlaný udělat cokoliv, aby se sám vyplavil. Zatím se mi nepovedlo ho nahmatat, abych se ho pokusil vymasírovat. Doufám, že není tak hluboko, aby nemohl ven sám..Děkuji za tipy a rady. Pěkný den.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Martine, pokud vím, lidské tělo udržuje pH slin ve velice úzkém rozmezí. Jednou z mála možností zvýšení pH slin je žvýkání žvýkačky. Výsledný efekt na vyplavení konkrementu nelze předpovědět. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: