Kampylobakter

  • Dotaz od: Soničičinka
  • Publikováno: 29.1.2014
  • uLékaře.cz

21.12. začali od rána křeče a průjem, pocity na zvracení,zimnice, průjem minimálně 10x denně, trvalo to do 24. to už se mi udělalo lépe, k večeri bramborová kaše, po dobu těch obtíží jsem brala na zastavení průjmu imodium, enterol, endiaron, hylak, 25.26. řídká kašovitá stolice 4-5 po sobě ráno, 27. průjem, zimnice, křeče a bolesti břicha, podotýkám že jsem jedla jen pečivo, suchá rýže, mrkev a pila vodu a černý čaj, 28.29. 30. se stav zlepšil do 31. to opět večer hodinu a půl na záchodě, stejný stav, zimnice a průjem, mezi svátky jsem byla u doktora který mi předepsal ercefuril a ten jsem brala se smectou po dobu 7 dnů ale žádný zlepšení, 1.stav se neměnil tak jsem šla 2. k doktorce a ta mi udelala druhý výtěr který byl negativní.první mi udělal doktor mezi svátky protože synovec ležel týden v nemocnici s kampylobakterem, dala mi doporučení na sigmo, vyšetření střev, dobrala jsem ercefuril a stav se zlepšil od 7. do 13. jsem byla už relativně v pořádku co se týká stolice a těch stavu ale hrozně unavená a občas bolest břicha a střev, no a 14. ráno znova stav, bolesti břicha, průjem až voda, křeče a zimnice. To trvalo do 20.1. Dnes už mě neprovází stavy zimnice a bušení srdce, ale každé ráno mě probudí jak mi škrundá ve střevech a musim okamžitě na záchod, musim se uplně vyprázdnit, jdu kolikrat 3 - 4x a stále to není pevná stolice, po cely den a noc je potom relativne v klidu, do dnešního dne jsem zhubla 8 kilo, jím stále dietně, moje otázka zní, je možné, že to stále způsobuje kampylobakter? Navstivila jsem chirurgii, kde mam vse v poradku, infekcni oddeleni mi nabrali vyter uz 3. a stolici na parazity a viry a taktéž vse v poradku. Doktori z interního oddeleni me strasi ze to je nejaky zanet Crohn nebo UK, nicmene mi nejde do hlavy, ze sedimentace a CRP bylo naprosto v poradku s hodnotou 5. Je tedy mozne ze se telo vyporadava i presto ze mi kampylobaktera ze tri vyteru nezjistili, ale synovci ano, do dnes? Dekuji moc za odpověď Sona

Odpověď odborníka:

Při průjmu, který je nejasného původu rozhodně Imodium neužívejte, můžete tak zhoršit průběh průjmu (pokud se jedná o infekční průjem toxiny zůstávají déle ve střevě a mohou se vstřebávat do organismu). Pokud opakované výtěry neprokázaly žádnou patologii, je málo pravděpodobné, že byste měla kampylobakterovou infekci. Z vyšetření bych doplnila ještě kolonoskopii (k vyloučení Crohnovy choroby nebo jiného nespecifického střevního zánětu) a céliakii (nesnášenlivost lepku).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: