Kamínky ve žl. cestách?

Dobrý den pane doktore Šebku/Mašku, obracím se na Vás s prosbou. Na konci června t.r. jsem podstoupila odstranění žlučníku. Tomu předcházely pouze dva záchvaty. Žlučník jsem měla plný drobných kamínků. Než mi žlučník odebrali, podstoupila jsem ještě ERCP /květen/, pro extémně vysoké krevní hodnoty. Vše se vrátilo do normálu. Dva měsíce po operaci jsem držela striktní žl. dietu a poté přešla na normální stravu. Před operací jsem držela KETO Dietu a zhubla cca 30 kg. Byla jsem moc ráda. Po operaci jsem se ptala, zda mohu ještě v budoucnu toto dietu držet a nikdo nebyl proti. Nyní jsem si tuto dietu nasadila na 4 týdny v 11-12/2014 /-9 kg/ s tím, že poté začnu pravidelně cvičit a vše přizpůsobím další redukci váhy /bez KETO/. Dietu jsem ukončila před třemi dny a už druhý den mám nepříjemný pocit pod pravým žebrem - podobný jako tenkrát /tlak, píchání - špatně se popisuje. Na omak nic nehmatám a ani nebolí víc/. Není to nic, co by se nedalo vydržet /teplotu nemám, stolice v normě/ a možná to souvisí s předvánočním úklidem, či začátkem menstruace /obojím se uklidňuji/, ale obavy tu jsou veliké- blíží se Vánoce... Jím normálně. Teprve dnes jsem se dočetla, že si člověk může přivodit kameny i prudkým zhubnutím :-( Na to jsem se na chirurgii před operací ptala a prý to možné není... Můj dotaz je tedy takový: Je možné, abych si po měsíci KETO diety "vyrobila" ve žlučových cestách nebo jinde kamínky? Není to na podobnou věc krátká doba?? A dá se tento problém zjistit třeba jen u PL z krve? Teď už vím, že jsem s dietou možná udělala chybu, ale byla to pro mě velká berlička k tomu, začít se měnit, hýbat a udělat velký krok k jinému životu. Dnes mám 114 kg... Po těch 40 kg, které jsem zatím zahodila se mi nestýská. Moc Vám děkuji za radu a uklidnění, protože mám opravdu strach, jestli jsem si nenadrobila nějaký další problém... Nechci pokazit rodině Vánoce. Velké díky a krásné svátky!

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, Jano. Nejsem specialista na diety a proto Vám nedovedu odpovědět, jaký mají vliv na případnou tvorbu kamenů. Obecně se domnívám, že pramalý, myslím-li zdravé diety. Jediné, čím vyloučíme podezření na tvorbu nových kamenů je kontrolní ultrazvukové vyšetření. Vyšetření krve nám může také napomoci, ale přesnější je první jmenované. Pěkné svátky i Vám.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zázračný cukr – hojí rány rychleji než antibiotika
Články: Zázračný cukr – hojí rány rychleji než antibiotika
Cukr nemá v lékařství...
9× o vedlejších účincích chemoterapie
Články: 9× o vedlejších účincích chemoterapie
Léčba rakoviny je obtížným...
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ženská masturbace
Články: Ženská masturbace
Mnoho žen ještě stále žije...
Zlomenina krčku mívá fatální následky. Proč ale tak často?
Střevní záněty: jak se poprat s plynatostí a nadýmáním
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: